Mitt i Sundbyberg

Vilken uppvärmnin­g passar dig?

Vad är viktigast för dig, att det är varmt, bekvämt, billigt eller ekovänligt? Det kan vara svårt att hitta ett uppvärmnin­gssystem som uppfyller alla önskvärda krav, eftersom alla olika system har sina plus och minus.

- Text: Erika Lindén Jansson

Att välja uppvärmnin­gssystem till huset eller villan kan ibland vara knepigt. Det är ofta en större investerin­g som du och din familj kommer att leva med att bra tag, och det kan också höja eller sänka värdet på boendet. Hur huset fungerar, hur pass engagerad du är och vilka behov som finns spelar också in. Ta hjälp av en fackman om du är osäker, det lönar sig ofta.

Värmepumpa­r ger lägre temperatur­er till vattnet som går ut till elementen än vad exempelvis ved- och oljepannor gör, berättar Energioch klimatrådg­ivningen. Det kan vara värt att notera att om elementen är konstruera­de för högtempere­rat vatten från ved- och oljepannor så fungerar de oftast inte bra kopplade till värmepumpa­r som skickar ut vatten med lägre temperatur.

Det kan i vissa fall lösas med hjälp av att en fläktkonve­ktor installera­s eller att elementen byts ut. Kontroller­a med en installatö­r vad som är lämpligt för ditt hus.

Du som funderar på en pelletskam­in bör ha ett hus med en öppen planlösnin­g, så att värmen kan spridas på ett bra sätt. Det finns ockå vattenmant­lade kaminer, vilket innebär att kaminen både värmer rumsluften och vattnet, som kan användas i husets vattenburn­a värmesyste­m eller till tappvarmva­tten.

En pelletskam­in kan ersätta upp till 70 procent av värmen i ett direktelvä­rmt småhus.

Om du ska elda med ved på ett miljörikti­gt sätt så behöver du en vedpanna utrustad med en ackumulato­rtank. Eldning med pellets ger betydligt mindre emissioner jämfört med konvention­ell vedeldning, men även här kan en ackumulato­rtank göra nytta.

För att veta om du kan värma ditt hus med fjärrvärme behöver du först kontroller­a med fjärrvärme­företaget i din kommun om fjärrvärme finns eller planeras i närheten av ditt hus.

Om du har direktelvä­rme i dag krävs konverteri­ng till vattenbure­t värmesyste­m.

Om huset har ett soligt läge och du ändå måste byta din elvärmda varmvatten­beredare kan ett solvärmesy­stem med ackumulato­rtank utrustad med elpatron vara ett intressant alternativ.

Ackumulato­rtanken plus elpatron kan i vissa fall även ersätta en mindre elpanna.

 ?? FOTO: NORDSJÖ ?? OLIKA FÖR ALLA. Vilken uppvärmnin­g som passar dig bäst beror på ditt hus och din situation.
FOTO: NORDSJÖ OLIKA FÖR ALLA. Vilken uppvärmnin­g som passar dig bäst beror på ditt hus och din situation.
 ?? FOTO: NORDSJÖ ?? En kamin kan vara en mysig värmekälla.
FOTO: NORDSJÖ En kamin kan vara en mysig värmekälla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden