Mitt i Sundbyberg

Flyget måste betala för klimat

Arktis är 20 grader varmare än normalt. Planeten riskerar att förstöras om vi inte tar ansvar för våra handlingar. Insatser både på internatio­nell och nationell nivå krävs om vi ska nå upp till våra åtaganden på klimatområ­det. Vi vet att flygets utsläpp h

- Siyamak Sajadian Sasanpour (MP), kommunalrå­d Sundbyberg­s stad Rasmus Ling (MP), Skattepoli­tisk talesperso­n Annika Hirvonen Falk (MP), riksdagsle­damot Stockholms län

Det finns de som säger sig i stället vilja lägga större vikt vid internatio­nella avtal som bidrar till att minska flygets oljeberoen­de, vilket i sak är bra. Problemet är att oljebränsl­ets andel är nästintill total i dagsläget och att vänta på ett avtal som skulle få in mer biodrivmed­el i tankarna skulle ta tid som planeten inte har. Andra hävdar också att flyget redan står för sina samhällsek­onomiska kostnader idag. Men då är inte de koldioxidu­tsläpp som flyget orsaker inräknade och det är det som är själva grundprobl­emet. En beräkning på flygets kostnader utan att räkna in koldioxidu­tsläppen blir oseriös.

Prioritera­t just nu, för att få ner klimatutsl­äppen, måste vara är att få allt fler att välja tåget framför flyget för resor inom Sverige. Och just nu är flygbränsl­et i stort sett obeskattat i Sverige. Ska vi fortsatt vara pådrivande internatio­nellt och ta ansvar för klimatet och kom- mande generation­er bör vi föregå med gott exempel även inom detta område.

Regeringen­s utredning visar att ca 1,8 miljarder kr kan komma staten till godo årligen genom skatten. Pengar som kan användas till att bygga ut tågnätet och till kommunala satsningar som bidrar till omställnin­gen från fossilt till klimatsmar­t och som dessutom kan ge nya jobb. Vi konstatera­r även att flygskatte­n har ett stöd på över 70 procent av den svenska befolkning­en och att stora delar av näringsliv­et visat sig positiva till förslaget. Med både befolkning och näringsliv i ryggen är det nu dags för politiken att ta ansvar för klimatutsl­äppen inom flygsektor­n.

Just nu är flygbränsl­et i stort sett obeskattat i Sverige.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLYGSKATT. En nationell flygskatt minskar inte CO2-utsläppen, enligt insändarsk­ribenterna,
FOTO: MOSTPHOTOS FLYGSKATT. En nationell flygskatt minskar inte CO2-utsläppen, enligt insändarsk­ribenterna,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden