Mitt i Sundbyberg

Klara från Sundbyberg hela Sveriges mästerkock

Klara Lind är årets vinnare i ”Sveriges mästerkock”. Men programmet ger en något vinklad bild av Sundbyberg­stjejen. – Folk som sett mig på tv säger ”men du är ju faktiskt trevlig i verklighet­en”.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

För den som inte deltar i ”Sveriges mästerkock” kan det kännas stressigt nog att vara klar med middagen tills gästerna kommer. I programmet går tävlingsmo­menten på tid med snäva ramar.

– Jag älskar den stressen, jag lever för den. “Kör, kör!” Jag går igång på det och vill leverera. Jag har ett extremt högt tempo, säger Klara Lind från Sundbyberg som vann årets säsong.

Även om det är ett par veckor sedan den tv-sändes, hölls finalen i december ef- ter tre månaders inspelning­ar. Familjen och nära vänner har vetat om hur det gick, men de har precis som hon och de andra deltagarna i programmet fått skriva på kontrakt med dryga böter om tystnaden bryts.

Efter att hon vunnit började arbetet direkt med att göra en kokbok, precis som de tidigare mästerkock­arna.

– Jag tror att jag skrev 70 recept på tre veckor. Hur fick jag ihop det? Efteråt sov jag i två veckor, jag stängde in mig. Då var det lätt att

inte försäga sig eftersom jag inte var med någon, säger Klara Lind.

Hon har kollat på ”Sveriges mästerkock” varje säsong. Sjunde gången var det rätt läge för henne att söka.

– Självförtr­oendemässi­gt är det som att lägga sitt hjärta på en tallrik. Är man i en känslig period i livet kan man bli krossad. Jag tror att det handlar helt om vad man åker ut på, om man gör en fin sorti. Jag förstår att en del är riktigt bittra.

Klara Lind har alltid varit intressera­d av matlagning. Familjen bodde i Guatemala och Costa Rica under hennes tidiga uppväxt.

– Jag gick ut i trädgården och plockade sockerrör.

Men sedan blev det tio år i ”bananhuset” och både hennes syster och föräldrar bor i kommunen.

– Jag har alltid fått vara med i köket. Jag blir mer imponerad av folk som har blivit intressera­de och börjat laga mat för några år sedan.

Vad skulle du ge för råd till en vuxen nybörjare?

– Läs inte recept till punkt och pricka. Kolla vad det innehåller och släng ihop något själv. Gå inte och handla mat utan kolla vad du har hemma och koka soppa på en spik. Det är då du lär dig, säger Klara Lind.

Nu bloggar hon på en stor matsajt, signerar sin kokbok och får massvis med förfrågnin­gar om mässor och events. Att öppna en egen restaurang står däremot inte på prioriteri­ngslistan; Klara Lind jobbar hellre med bloggen och kokboken.

– Jag vet vad det innebär att vara i branschen som restaurang­chef. Om du är Gordon Ramsey och bara lånar ut ditt namn, visst. Men det skulle vara jättekul att göra gästspel på mina gamla ställen, säger hon.

Näthatet mot en ung kvinna med självförtr­oende har hon känt av, betydligt mer än när hon deltog i dejtingsåp­an ”Bachelor”. Mest är det kvinnor i hennes mammas ålder och unga män som tar kontakt, en del bara för att kalla henne ”slampa”.

– Vad är det som får folk att skriva något elakt? Jag kan ta det, jag ska inte behöva göra det men jag kan.

Däremot är hon inte särskilt ansatt i Sundbyberg efter tv-framträdan­det.

– Folk bryr sig inte. Lotta som kom trea ska de typ resa en staty över i Borås. Här är man mer anonym, vilket är skönt, säger Klara Lind.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ??
FOTO: ULRICA ANDERSSON
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SKAFFERIHY­LLOR. Klara Lind har alltid trivts bra bland mat.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SKAFFERIHY­LLOR. Klara Lind har alltid trivts bra bland mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden