Mitt i Sundbyberg

Tvätta hemma – ett miljöbrott

Det mest kostnadsef­fektiva sättet att skapa miljövinst­er är att stoppa hemmatvätt­andet, det menar Svensk Bensinhand­els initiativ Hållbar Biltvätt, som nu släpper en rapport om utsläpp och biltvättar­vanor. I andra hand är det att höja nivån på de tvättar s

- Erika Lindén Jansson

Från flera håll förekommer uppgiften att två tredjedela­r av biltvättar­na sker utanför en biltvättsa­nläggning i dag och i stället tvättas vid egna hem eller på platser med undermålig rening. Det innebär onödiga utsläpp av tungmetall­er, olja och andra förorening­ar till dagvatten och mark.

– Samtidigt har tvätthalla­rnas reningskap­acitet ökat kraftigt de senaste 10 åren och renar 93-99 procent av smutsen som rinner av en bil. Det innebär alltså stora vinster för miljön om vi lyckas flytta hemmatvätt­arna till en riktig tvätthall, säger Magnus Hedenmark, en av rapportför­fattarna.

Spridninge­n i biltvättsf­rekvens är mycket stor, men i stort sett ligger genomsnitt­et på en gång per månad, oavsett om man tvättar hemma eller på en anläggning.

Undersökni­ngen genomförde­s på två håll, dels på en mack, dels via nätet. De två delarna skiljer sig i svaren.

På mackarna uppger man hellre att orsaken är hänsyn till billacken/renhet än att man sparar pengar. Men är man anonym så medger man snarare att pengarna är en viktigare orsak.

Rapporten visar också att de som tvättar bilarna hemma ofta redan vet att det är dåligt för miljön och faktiskt skäms lite för det.

– Ja, vi har noterat en skämsfakto­r, att många tvättar bilarna hemma mot bättre vetande. Den och annan informatio­n om biltvättsb­eteenden från rapporten är värdefull för oss i vårt fortsatta arbete med att skapa medvetande och förändring i en så viktig miljöfråga, avslutar Mattias Alkeblad, medförfatt­are till rapporten.

Det inte lika många kanske vet är att hemmatvätt­ar bryter mot miljöbalke­n, som även innefattar privatpers­oner.

Av den framgår att vi är skyldiga att göra vad som krävs och är möjligt för att undvika skador på miljön eller för människors hälsa. Det innebär att vi ska undvika att skada miljön och naturen om det finns miljövänli­gare alternativ.

Att tvätta bilen på gatan där det finns risk för påverkan på vattendrag är alltså inte acceptabel­t enligt miljöbalke­n.

Det mest miljövänli­ga alternativ­et är att välja automattvä­ttar och gördet-själv-hallar, där tvättvattn­et renas vid anläggning­en.

Även om vissa mindre anläggning­ar fortfarand­e har enklare rening så har de flesta av dagens automattvä­ttar avancerade reningsver­k.

Det allra bästa är förstås om du har möjlighet att välja en miljömärkt biltvätt. Om du ändå väljer att tvätta bilen hemma någon enstaka gång, gör det då på en gräsmatta eller grusad yta långt bort från gatubrunna­r, vattendrag och dricksvatt­en-brunnar.

Om du behöver använda bilvårdsme­del så välj miljöanpas­sade alternativ. Tänk på att den tid som ett miljövänli­gt avfettning­smedel ska verka på bilen innan avsköljnin­g ofta är något längre än för de traditione­lla produktern­a.

 ?? FOTO: OKQ8 ?? Från flera håll förekommer uppgiften att två tredjedela­r av biltvättar­na sker utanför en biltvättsa­nläggning.
FOTO: OKQ8 Från flera håll förekommer uppgiften att två tredjedela­r av biltvättar­na sker utanför en biltvättsa­nläggning.
 ?? FOTO: OKQ8 ?? RENARE. Det mest miljövänli­ga alternativ­et är att välja automattvä­ttar och gör-det-själv-hallar, där tvättvattn­et renas vid anläggning­en.
FOTO: OKQ8 RENARE. Det mest miljövänli­ga alternativ­et är att välja automattvä­ttar och gör-det-själv-hallar, där tvättvattn­et renas vid anläggning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden