Mitt i Sundbyberg

Organisera en gång för alla

Är du en av dem som tittar och suckar; i garaget, garderoben, skafferiet eller förrådet? Ofta samlar vi på oss mer än vi behöver, och även om vi rensar ur så fylls hyllor och lådor snabbt igen. Förvarings­drottninge­n Paulina Draganja vet hur du fixar hemma

- Erika Lindén Jansson

Låt hemmet genomgå en ordentlig vårstädnin­g – och låt inte projektet stanna där. I Paulina Draganjas bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan” tacklas ett område i taget. Med ett tydligt avgränsat uppdrag per vecka under ett helt år skapar du en fungerande ordning från grunden – och lär dig hur du behåller den långsiktig­t.

Hur städat det är hemma, vems tur det är och vem som gör vad är en ständig källa till friktion i våra hem. Vissa är pendanter, vissa är slarviga – men de allra flesta kan dra nytta av lite ordning och rutiner.

– Vi mår bra av rutiner, berättar David Waskuri, psykolog och socionom. Det är ett sätt att ta hand om sig själv. Människan har behov av olika saker, och för att säkerställ­a att vi tillfredss­täller våra behov är det bra att vi tidsbestäm­mer vissa saker. Stressar vi för mycket kan vi behöva en rutin att vila i. Rutiner används faktiskt som terapi vid stress och depression.

Vad gäller rutiner i hemmet så kan ett organisera­t hem spara mycket tid. Tid som istället kan läggas på annat; till exempel återhämtni­ng eller en rolig hobby.

Innan du börjar sortera kan det vara bra att lägga en tanke på förvaringe­n, berättar Paulina Draganja. Vilken typ som passar dig bäst hänger ihop med vad det är du ska förvara, var det ska förvaras och hur ofta du ska använda sakerna. Behöver du inte komma åt dem speciellt ofta så går det alldeles utmärkt att lägga in dem i lådor som staplas ovanpå varandra. Har du däremot ett behov av att komma åt innehållet så är det bättre att satsa på utdragsbar­a lådor.

Det gäller också att hitta en struktur som funkar för just dig. Förvarings­lösningar gör en del av det jobbet, men resten måste du faktiskt göra själv. Med struktur menas att du ska gruppera saker som hör ihop och tänka igenom i vilket utrymme varje pryl hör hemma, så att det blir logiskt för alla i hushållet. Här kan du behöva leka lite detektiv och psykolog, berättar Paulina Draganja. Fundera över hur dina rutiner ser ut och hur du faktiskt använder dina saker.

Sist men inte minst så behöver du få in rätt rutiner. Det är nämligen rutinerna som avgör om ordningen blir långvarig eller inte. Om du konsekvent ställer tillbaka sakerna på sin rätta plats så kommer ordningen att behållas, och då blir vardagen väldigt mycket enklare. Grundarbet­et med rensandet, förvaringe­n och strukturer­na hjälper dig på traven.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSILD ?? OPTIMERA YTAN. Oavsett hur liten eller stor din tvättstuga eller ditt tvättutrym­me är så finns det sätt att optimera ytan.
FOTO: PRESSILD OPTIMERA YTAN. Oavsett hur liten eller stor din tvättstuga eller ditt tvättutrym­me är så finns det sätt att optimera ytan.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? SPARA PENGAR. I kylskåp, frys och skafferi lönar det sig ofta ekonomiskt att hålla ordning.
FOTO: PRESSBILD SPARA PENGAR. I kylskåp, frys och skafferi lönar det sig ofta ekonomiskt att hålla ordning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden