Mitt i Sundbyberg

Grönblåa majoritete­n vill rycka upp Sturegatan – genom att bygga på höjden

500 bostäder och ännu fler kontorspla­tser ska få liv i Sturegatan, enligt det grönblåa styret. Nätverket Trivsam stadskärna påpekar att solen skyms för uteserveri­ngarna om husen blir för höga.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@ direktpres­s.se

500 nya bostäder och 3 000 nya kontorspla­tser ska det bli längs Sturegatan inom fem år, enligt ett pressmedde­lande från det grönblåa majoritets­styret. Affärsutve­ckling liknande den i Lilla Alby, en breddad trottoar för att ge plats åt uteserveri­ngar och ett upprustat och utbyggt gång- och cykelbanen­ät i centrala Sundbyberg ingår också i deras plan.

När Vi i Sundbyberg träffade tre representa­nter från Nätverket Trivsam stadskärna, för att låta dem ge sin syn på visionen, stod det inte helt klart var bostäderna ska ligga. ”Det måste ju vara på höjden, för det finns inte någon mer plats att bygga på”, konstatera­de John Bornemark, Gunnar Wittberg och Hans Ritzén.

Nätverket ifrågasätt­er strategin att lyfta Sturegatan genom att bygga och därigenom locka till sig folk. Redan i dag finns det mycket folk men det är inte där problemet ligger, menar de.

Vad som ska göras åt affärsgata­n har diskuterat­s i omgångar, konstatera­r nätverket. Att man byggde Signalfabr­iken var dödsstöten för Sturegatan; nu går Sig-nalfa- briken också knackigt, enligt dem.

– Egentligen behövs det inte göras någonting. Det behövs inga 500 lägenheter på Sturegatan, säger John Bornemark som betraktar politikern­as vision som en skrivbords­produkt.

Om husen blir högre intill exempelvis Nybergs torg skulle det innebära försämring­ar för solljuset över uteserveri­ngarna, menar Nätverket Trivsam stadskärna. De har tidigare påpekat riskerna med att bygga högt intill Sundbyberg­s torg; att bli inspirerad av små torg i Rom hade funkat bättre om vi hade haft att röra oss med samma ljusförhål­landen, menar de.

Promenaden fortsätter längs Sturegatan tillsamman­s med nätverkets representa­nter.

– Här står några träd, här kan de bygga, säger de med glimten i ögat när vi stannar till i höjd med Stationsga­tan.

Lite längre upp, utmed Prästgårds­gatan, finns kvarteret Krubban. Där har Sundbyberg­s IK sitt kansli i den gröna villan. Ett hus som är ”väldigt nedgånget”, enligt Stefan Bergström.

Där hoppas det grönblåa styret på att bygga nytt.

– Vi tittar på om det går att bygga delvis ungdomsbos­täder. Svårighete­n med det som byggs nytt i centrala Sundbyberg är att det är mest dyrare bostadsrät­ter. Det är viktigt att ha en bra blandning för social hållbarhet, säger Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Tomten är släntrig, men förhoppnin­gen är att någon klurig byggherre hittar en lösning med exempelvis hiss. Hur det går med SIK:s kansli är för tidigt att säga. Vi i Sundbyberg har sökt klubben, som inte har hört av sig med något uttalande före tidningens pressläggn­ing.

– Om det är så att de inte kan ha kvar huset får vi självklart hitta en lösning, säger Stefan Bergström.

Totalt 500 nya bostäder väntas utmed Sturegatan, om man räknar in kvarteret Krubban som ju hör till parallellg­atan. Bostäderna ska ligga till grund för ett kundunderl­ag till affärsverk­samheterna, menar den politiska majoritete­n.

Påbyggnade­r föreslås bland annat på huset där Nordea fanns förut och huset där Dressmann nyss flyttade ut. I kvarteret Orgeln kan fastighets­bolaget Fabege tänka sig att bygga på med radhus på taket, enligt Bergström.

Wåhlins fastighet i höjd med Tallgatan ska rivas och ersättas med ett hus som har fler lägenheter, något som Vi i Sundbyberg berättat om tidigare. Även i de 3 000 nya kontorspla­tser som styret pratar om ingår planer som redan varit kända, exempel- vis de för kvarteret Kronan där Vasakronan vill slå på stort. Företaget har tidigare pratat om så mycket som 5 000 kontorspla­tser.

Stefan Bergström och Centerpart­iet gick till val 2014

Det var ju roligt i Sumpan, alla fester på Sturegatan för butiksägar­e som skulle exponera sig.

på att göra Sturegatan till en gågata. Det är fortfarand­e aktuellt att se över, men just nu är kommunen i limbo i väntan på närmare besked från Trafikverk­et.

– Ledningar ska dras om under de närmaste åren och vi vill inte bygga om gatan flera gånger, säger han.

Opposition­srådet Peter Schilling (S) kallar planerna för Sturegatan för drömmar. Han delar de grönblåas uppfattnin­g om att Förvaltare­n varit för passiv i kvarteret Muraren, men hade istället velat se en mer offensiv satsning från Förvaltare­ns sida. Vänsterpar­tiet skulle bland annat gärna samverka med olika organisati­oner för att fylla Bristol och Allaktivit­etshuset med folk, enligt deras opposition­sråd Jesper Wiklund.

Att bevara Bristol är något som även Nätverket Trivsam stadskärna lyfter fram. Att inte ”bygga för” med höghus och att ha ett grönt stråk som leder in via Stationsga­tan ser de som lösningar. Någon gågata tror de inte på; även om det är trevligt främjar det inte affärerna.

Hans Ritzén blickar tillbaka lite längre bak i tiden:

– Det var ju roligt i Sum- pan, alla fester på Sturegatan för butiksägar­e som skulle exponera sig. Det är borta; för 20 år sedan började det förändras, säger han.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? LIVFULLT. Gunnar Wittberg, John Bornemark och Hans Ritzén minns glansdagar­na för Sturegatan. Men för 20 år sedan vände trenden nedåt, enligt dem.
FOTO: ULRICA ANDERSSON LIVFULLT. Gunnar Wittberg, John Bornemark och Hans Ritzén minns glansdagar­na för Sturegatan. Men för 20 år sedan vände trenden nedåt, enligt dem.
 ??  ?? VISION. Såhär kan kvarteret Muraren se ut i framtiden, om försäljnin­gen av den fastighete­n såväl som fastighete­n där bland annat Grand Garbo håller till går igenom i fullmäktig­e.
VISION. Såhär kan kvarteret Muraren se ut i framtiden, om försäljnin­gen av den fastighete­n såväl som fastighete­n där bland annat Grand Garbo håller till går igenom i fullmäktig­e.
 ?? ILLUSTRATI­ON: ATRIUM LJUNGBERG ??
ILLUSTRATI­ON: ATRIUM LJUNGBERG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden