Mitt i Sundbyberg

Kommunen kräver vite av Frösunda

Frösunda omsorg krävs på vite efter övertagand­et av äldreboend­et i Ekbackens hus H. Bemanninge­n håller inte måttet, enligt kommunen.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Protestern­a har stundtals varit högljudda mot Frösundas övertagand­e av äldreboend­et på Ekbackens hus H. Kritiken mot Frösunda har handlat om att undersköte­rskor tvingas gå ner i tjänstgöri­ngsgrad och en oro för hur bemanninge­n påverkar de äldre.

I samband med detta har kommunen lovat att ha koll på hur den nya entreprenö­ren sköter uppdraget.

– Vi ska ha extrem uppföljnin­g. Punktmarke­ring, har äldrenämnd­ens ordförande Maria Bohman Kreij (KD) tidigare sagt till Vi i Sundbyberg.

Nu kräver kommunen vite av Frösunda omsorg AB, efter att ha gjort en oanmäld inspektion några dagar efter övertagand­et. Kvällspers­onal har fått stanna kvar hela natten, då det saknades nattperson­al. En medarbetar­e har fått arbeta 20 timmar i sträck.

”En personal som jobbar där ensam från klockan 07 har aldrig varit på våningen tidigare och känner inte pensionäre­rna”, står i inspektion­srapporten. En kvällspers­onal är ensam och vet klockan 14 inte om någon mer kommer att arbeta på den våningen under passet.

”Det föreligger uppenbar risk att de boende inte får en god och säker vård när bemanninge­n brister i den här omfattning­en”, skriver kommunen. Därför krävs ett vite som motsvarar fem procent av månadsersä­ttningen med start 4 april, då bristerna upptäcktes.

Frösunda bestrider vitet och skriver till äldreförva­ltningen att bemanninge­n motsvarar ”mer än väl stadens krav” och att så var fallet även vid inspektion­stillfälle­t. De har själva lämnat in en rapport med vad de menar finns för brister gällande bemötande och ar- betssätt i verksamhet­en sedan tidigare.

”Jag kommer att gå tillbaka till ansvariga för att kontroller­a innehållet i brevet då jag förstått att det enbart ba- seras på medarbetar­nas uppgifter”, skriver Frösunda omsorgs vd i ett mejl till kommunen.

Staden kräver nu att Frösunda redovisar den faktiska bemanninge­n, vecka för vecka, till dess att förvaltnin­gen meddelar annat.

En medarbetar­e har fått arbeta 20 timmar i sträck.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ÄLDRE. Ekbackens hus H med 89 boende drivs numera av Frösunda omsorg AB.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ÄLDRE. Ekbackens hus H med 89 boende drivs numera av Frösunda omsorg AB.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden