Mitt i Sundbyberg

Vännerna som ska lyfta Heat

För drygt fyra år sedan spelade de ihop på college i USA. Nu återförena­s kompisarna – i Sundbyberg Heat. Ett lag som är ute efter revansch efter en svag fjolårssäs­ong.

- Anders Ekström

Två bra tillskott som kommer göra skillnad.

Likt de flesta långväga besökarna som kommer till Sverige på vårkanten är vädret det stora samtalsämn­et. Trots att Terrence Doty kommer från Vancouver, Kanada, blev det svenska aprilvädre­t en smärre chock.

– Det var fint och soligt när jag kom, men häromdagen var det snö och minus. Jag har flera lager kläder på mig idag, säger ” TR” med ett stort leende.

Det är början på ett kul äventyr som den 22-åriga kanadensar­en just påbörjat. Baseboll i ett helt nytt land och kontinent.

För ett par år sedan träffade Terrence Heat-spelaren Victor Croneld, 23, på college i Santa Barbara, USA. På den vägen är det.

– Vi blev kompisar direkt. Vi både tränade och hängde mycket ihop där borta, säger Victor Croneld.

Egentligen skulle Victor tillbaka läsåret efter, men blev kvar i Sverige.

– Vi har hållit kontakten sedan dess. Egentligen skulle han komma hit ifjol, men det passade bättre i år. Det är riktigt kul att ses igen och det ska bli kul att spela ihop, fortsätter Victor.

I januari bestämde sig Terrence för Heat och Sverige.

– Det ska bli jättekul och jag ser fram emot att få spela här. Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet från spel på hög nivå och även lite tips på träningsöv­ningar.

– Jag vill utvecklas och även hjälpa laget framåt, säger Terrence Doty som spelar short track på plan.

Och enligt kompisen Victor är det en bra förstärkni­ng för den lokala basebollkl­ubben.

– Han kommer bidra med mycket, säkert vara topp-fem bäst i ligan. ” TR” har redan nu kommit bra in i laget, säger Victor som gör sin sjunde säsong i a-laget.

Förra säsongen var en rejäl missräknin­g, åtminstone sett till resultatet. För första gången sedan 2011 missade Heat slutspelet.

– Det blev ett mellanår spelmässig­t. Jag tycker det såg okej ut ändå och vi slog alla lagen utom Sölvesborg. Men vi kunde mycket mera än så, berättar head coach Petter Croneld.

– Vi led att många spelare inte kunde spela varje match. Om vi hade varit ordinarie så hade vi vunnit mera. Positivt var ändå att många juniorer fick chansen.

Stommen är intakt sedan många år och ett par spelare har tillkommit i år. Förutom Terrence Doty kommer även svenskamer­ikanen Bryan Berglund till klubben inom kort. Med tio matcher i MLB är 26-åringen ett bra förvärv.

– Två bra tillskott som kommer göra skillnad. Bryan stöttar upp som pitcher och hjälper oss att utvecklas. ” TR” blir stark på infield hos oss och en bra ledare i laget, fortsätter Petter Croneld.

Under försäsonge­n har laget tränat på bra och ser starkare ut i år, menar head coachen.

– Det ser bra ut. Vi har en ganska stor trupp och har bra konkurrens. Vi har försökt förbereda laget ännu mera för Elitserien och det har synts hittills på våra träningar.

I år hoppas Heat göra det bättre än 2016 och nå slutspelet igen. På lördag börjar säsongen igen.

– Det är en revanschkä­nsla i laget, det var tråkigt att det gick så dåligt ifjol. Jag har förlorat många semifinale­r, så för mig är SM-guldet målet. Vi har ett bra lag i år, säger Victor Croneld.

Head coach Petter Croneld, med tre egna SM-guld i benen, vill även han vara med i toppen igen. – Målet är slutspel, väl där kan allt hända. Det ska bli kul att dra igång säsongen och det är även viktigt att vi får en bra start.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? KOMPISAR. För ett par år sedan spelade Terrence ”TR” Doty (t v) och Victor Croneld collegebas­eboll i USA. Nu ska de spela ihop i Sundbyberg.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM KOMPISAR. För ett par år sedan spelade Terrence ”TR” Doty (t v) och Victor Croneld collegebas­eboll i USA. Nu ska de spela ihop i Sundbyberg.
 ??  ?? HEAD COACH. Petter Croneld.
HEAD COACH. Petter Croneld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden