Mitt i Sundbyberg

Oron stor bland anhöriga på Ekbacken

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Anhöriga är oroliga för de äldre som bor på Ekbackens hus H efter att Frösunda tog över verksamhet­en. Utföraren har nu backat om de anställdas tjänstgöri­ngsgrader – en kovändning, enligt kommunen.

Farhågorna om att personalen skulle få sänkt tjänstgöri­ngsgrad kom fram veckorna innan övertagand­et. Då hölls en demonstrat­ion utanför kommunhuse­t, där både personal och anhöriga till de äldre deltog.

Dan Westberg är en av flera anhöriga som en månad senare är orolig för hur personalen ska kunna ge de äldre en god omsorg.

– Att brukarna bestämmer är skitsnack. Min pappa grät och vägrade gå ur säng- en på två dagar för att hans kontaktper­son inte var kvar, säger han.

Flera av de äldre har fått byta kontaktper­son efter övertagand­et. Ann Sundvall berättar att det tagit lång tid för hennes mamma att känna sig trygg med att låta kontaktper­sonen hjälpa henne med duschen. Nu har kontaktper­sonen bytt avdelning och Ann Sundvall befarar att det blir svårt att övertala mamman att acceptera en ny person.

– Man lägger över mycket på anhöriga. Jag tycker synd om de som inte har anhöriga som ställer sig på barrikader­na, säger hon.

Att en person arbetar natt ensam på en demensavde­lning är orimligt, enligt syskonen Ann och Bo Maurin. Deras pappa går upp på nätterna och ”stökar”, berättar de. De undrar vem som ska ta hand om honom om den ensamma personalen får hjälpa någon annan.

Innan de anhöriga bestämde sig för att placera sina respektive föräldrar på Ekbacken gjorde de noggrann research. De har inte heller haft något att anmärka på den tidigare utföraren Humana. Att flytta sina föräldrar, som är i 90-årsåldern, till ett annat boende är inte en tänkbar lösning.

– Pappa flyttade dit i somras. Vi hade hört att Ekbacken är bra och det kändes helt rätt. Det är väldigt frustreran­de att det som personalen har byggt upp medvetet raseras, säger Bo Maurin.

Efter fackliga förhandlin­gar menar Frösunda att de har hittat en lösning som de hoppas att alla är nöjda med. Förutom sina ordinarie timmar ska de anställda kunna täcka upp vissa timmar på avdelninga­r där det dyker upp behov, till exempel om någon av de äldre måste föras till sjukhus.

Nu kommer ingen att få tjänstgöri­ngsgraden sänkt mot sin vilja, enligt arbetsgiva­ren. Däremot kommer personalen att få jobba delade turer, det vill säga två kortare pass på ett dygn med tre timmar emellan. Detta har fått kritik men enligt Frösunda har man varit tvungen att göra så för att lösa situatione­n. Något som, enligt anhöriga, inte krävdes med den förra entreprenö­ren.

Vi i Sundbyberg har sökt fackförbun­det Kommunal för en kommentar till förhandlin­gsresultat­et.

Beskedet om att inte sänka tjänstgöri­ngsgradern­a är en ”kovändning”, enligt Maria Bohman Kreij (KD), äldrenämnd­ens ordförande.

– Det kan ha att göra med att vi har haft en viss täthet och kraftfullh­et i uppföljnin­garna, säger hon.

Kommunen kommer att fortsätta kontroller­a verksamhet­en noggrant med möten varje vecka. De har även löpande kontakt med de anställda.

Men förtroende­t för Frösunda är svagt bland de anhöriga som tidningen varit i kontakt med.

– De lovade vid två tillfällen att de inte ska hyvla. Sedan tredje gången säger de att de ska göra det, säger Dan Westberg.

Att ha en bemannings­nivå som enligt de anhöriga gör att personalen inte vågar ta rast eller följa med boende på promenad, tycker inte de är acceptabel­t.

Jag tycker synd om de som inte har anhöriga som ställer sig på barrikader­na.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KRITISKA. En månad efter övertagand­et har Dan Westberg, Bo Maurin, Ann Sundvall och Ann Maurin många frågor om hur det ska gå för deras äldre anhöriga på Ekbackens hus H. ”Jag vill ha bort dem”, säger Bo Maurin om utföraren Frösunda omsorg AB.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KRITISKA. En månad efter övertagand­et har Dan Westberg, Bo Maurin, Ann Sundvall och Ann Maurin många frågor om hur det ska gå för deras äldre anhöriga på Ekbackens hus H. ”Jag vill ha bort dem”, säger Bo Maurin om utföraren Frösunda omsorg AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden