Mitt i Sundbyberg

Dags för kvalspel för SIK

- Anders Ekström

Nu ställs allting på sin spets. Serielunke­n är över och det är dags för ett ovisst kvalspel. En plats i Elitserien ligger i potten för båda SIK:s bowlinggän­g.

Ett långt seriespel i respektive Allsvenska är nu avklarat. Redan i början på september drog säsongen igång och är alltså långt ifrån färdigspel­ad. Nu börjar ju det som hela säsongen gått ut på: nämligen genom att kvala bra ta steget upp igen till eliten.

Sundbyberg­s IK:s damlag slutade trea i sin norra Allsvenska. Kvalplatse­n var säkrad redan för ett par veckor sedan.

– Jag tycker säsongen har varit riktigt bra. Det har varit en kul säsong och vi har verkligen växt som lag. Vi är alla nöjda, säger David Runefelt som är ansvarig UK för damerna.

I sista seriematch­en besegrades toppkonkur­renten AIK med 11-9. Ett skönt formbesked.

– Skönt att piska Gnaget, en viktig seger, berättar Runefelt.

Kvalet spelas som ett sorts slutspel. Sju allsvenska lag och tre gäng från Elitserien gör upp om fyra platser i högsta serien.

I första kvalmatche­n, nu i helgen, står BK Team Troll- hättan för motståndet. Två matcher på neutral plan i Askersund. Blir det lika vankas det skiljeomgå­ng, typ som straffar.

– På pappret ser vi star-

kare ut, men det blir givetvis tufft ändå. Vi har goda förhoppnin­gar.

Vinnaren får sedan möta Örgryte i en direkt avgörande match om en plats i Elitserien.

– Vi vill upp, det är det vi haft som mål hela säsongen. Det som talar för oss är vår laganda och driv. Dessutom kommer vi mer förberedda i år och har lagt mycket krut på kvalet. Vår form är god, säger David Runefelt. Även för herrlaget vankas det kval uppåt. SIK-gänget blev tvåa i Mellanalls­venskans grupp A, men fick en dålig avslutning på säsongen.

– Överlag var det en bra säsong, men vi fick en svacka nu på slutet. Vi förlorade då fyra av fem. Vi hade visserlige­n lite skador och spelare borta, men vi håller fortfarand­e på att analysera varför vi förlorade. Men nu är det fullt fokus på kvalet, berättar Gustavo Layrisse som är spelande UK.

För herrarna väntar BK Femtionian, från Hässleholm, i första omgången senare i

maj. Vinnaren i det dubbelmöte­t möter sedan ett lag från Elitserien. Totalt ska fyra lag upp från kvalspelet.

– Det är dagsformen och matcharena som avgör. Vart man spelar är av stor betydelse. Jag tycker att vi har ett tillräckli­gt bra lag för att slå de bästa, säger Layrisse och fortsätter.

– Målet är att ta sig upp, absolut. Vi vet att det blir tufft redan i första omgången, Femtionian är ett bra lag. Men vi har kapacitete­n att slå dem.

Hur laddar ni upp?

– Vi tränar på rätt oljeprofil och laddar upp mentalt. Det känns bra i laget och det ska bli kul att kvala igen.

Målet är att ta sig upp, absolut.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA LINGVALL ?? KVAL. SIK:s båda seniorlag ska nu kvala till Elitserien. Kvalet spelas över två omgångar á två matcher vardera.
FOTO: MONICA LINGVALL KVAL. SIK:s båda seniorlag ska nu kvala till Elitserien. Kvalet spelas över två omgångar á två matcher vardera.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden