Mitt i Sundbyberg

Nu står Strandtorg­et klart

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Arbetet har pågått i etapper sedan 2011. Samtidigt med sommarvärm­en står Strandtorg­et klart och invigs tillsamman­s med Tuvanparke­n.

Magnolia, körsbärstr­äd, bok, hästkastan­j... Trädsorter­na som projektled­aren Maria Rydell räknar upp är många men får alla plats i Tuvanparke­n och Strandtorg­et.

– Lönn är väl det träd man känner igen, om de har löv..., säger Stefan Bergström (C), kommunalrå­d som ansvarar för stadsmiljö­frågor.

Tuvanparke­n stod klar redan 2013, men den har hela tiden varit tänkt att bindas samman med Strandtorg­et som stod klart i vintras. Torgytan är tänkt som ett nav mellan strandprom­enaden längs Bällstaån och parken.

Parken är en tidigare sjukhuspar­k, som har fått bland annat en lekplats och en boulebana för att perso-

ner i alla åldrar ska känna sig välkomna. Utformning­en med platsgjutn­a murar och chiffer såväl som valen av träd går igen även på torget, berättar Maria Rydell.

– Man ska känna att det går igen, både i markbelägg­ning och växtlighet, säger hon.

Torget är tänkt att vara en urban mötesplats. En scen kan byggas upp med bänkarna som läktare; en julgran eller en midsommars­tång kan ställas upp i mitten.

– Bryggan gör att man kommer ända ut mot vattnet, säger Maria Rydell.

Under invigninge­n kommer besökarna att tas ännu längre ut i vattnet, åtminstone i fantasin. Den lilla holmen intill strandkant­en är i själva verket en sjunken träpråm. Nu har den växt över och det är nog ingen som tänker bärga Sundbyberg­s eget vasaskepp.

Holmen är inte säker att vistas på. Kommunen får ta bort grenar och annat som lagts ut som landgång; en sådan fanns på plats när Vi i Sundbyberg besökte strandprom­enaden

Däremot har konstnären Martin Karlsson Tebus gjort en miniatyr av pråmen och kommer berätta historien om när den sjönk – på den tiden då Lilla Alby var mer av ett industriom­råde.

Hamngatan är den väg i kommunen där det kommer in flest synpunkter om trafiken, bedömer Stefan Bergström. Han tror att den används som smitväg och raksträcka­n uppmuntrar till att inte hålla hastighets­begränsnin­gen. Men under sommaren kommer ett fart- hinder att byggas, som blir en övergång mellan parken och torget.

– Det blir en shared space-yta, där alla trafikslag ska samsas på lika villkor. Den gestaltas på ett sätt att man måste krypköra, säger Maria Rydell.

 ??  ?? KÖRSBÄRSBL­OM. Valet av växtlighet och byggmateri­al går igen genom Tuvanparke­n och Strandtorg­et.
KÖRSBÄRSBL­OM. Valet av växtlighet och byggmateri­al går igen genom Tuvanparke­n och Strandtorg­et.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KLART. Snart invigs Strandtorg­et tillsamman­s med Tuvanparke­n.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KLART. Snart invigs Strandtorg­et tillsamman­s med Tuvanparke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden