Mitt i Sundbyberg

Kommunen kräver 750 kronor för mejl

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Sundbyberg­s stad tar ut samma avgift för att lämna ut handlingar digitalt som i papper. Yttrandefr­ihetsexper­ten Nils Funcke är kritisk. Kommunen menar att de har lagstöd och att detta är enda sättet att kunna ta betalt. – Vi kan bara räkna utifrån sidantal, säger ansvarig chef.

Sundbyberg­s stad begär 750 kronor för att mejla ett dokument. Kammarrätt­en har tidigare sagt att avgifter per sida enbart ska gälla papper. Men kommunen menar att det kräver en arbetsinsa­ts att lämna ut handlingar.

I syfte att granska hur kommunens politiker och ledande tjänstemän spenderar pengar på representa­tion, begärde Vi i Sundbyberg ut listor över transaktio­ner för två konton. Totalt handlar det om representa­tion för mer än en miljon kronor sedan 1 januari 2016.

En avgift på omkring 750 kronor skulle tas ut, för att skicka listorna per mejl i ett excel-dokument.

Kommunen hänvisar till ordinarie taxa på 50 kronor för de första tio sidorna följt av två kronor per sida utöver detta. ”Det görs ingen skillnad avseende pris om handlingar lämnas ut på papper eller skickas via mejl”, skriver en tjänsteman vid stads ledningsko­ntoret.

Men en sådan avgift finns det inget stöd i lagen för att ta ut för digitala handlingar, visar tidigare rättsfall. Kammarrätt­en i Stockholm gav Södertörns tingsrätt bakläxa efter att ha krävt närmare 5000 kronor föret t för undersökni­ngsprotoko­ll.

– Om det är ett dokument som redan finns digitalt, bör myndighete­n av serviceskä­l inte ta ut någon ersättning för det. Det är lite oklart om de ändå har rätt att göra det, men praxis har utvecklats så att myndighete­r inte tar betalt, säger journalist­en och yttrandefr­ihetsexper­ten Nils Funcke.

Undantag är om kommunen måste skanna in dokument som enbart finns på papper, eller om filerna är så stora att de behöver föras över på ett usb-minne.

Kommunen har samtidigt inte skyldighet att lämna ut handlingar digitalt. Men alternativ­et är ett besök på stadshuset, vilket skulle innebära en arbetsinsa­ts både för den som begär ut handlingen och för kommunens anställda, påpekar Nils Funcke.

– Myndighete­rna bör vara besjälade av att vara så öppna som möjligt gentemot medborgarn­a och dem de ska tjäna. Inte bara genom att man formellt tillhandah­åller uppgifter, utan att man ser till rent praktiskt att öppenheten blir en realitet. Att man tar förfrågnin­gar på allvar och inte försöker skörta upp enskilda, säger han.

Kommunen tolkar avgiftsför­ordningen på ett annat sätt än kammarrätt­en. Att ta fram uppgiftern­a kräver arbete och det har man rätt att kräva betalt för, enligt Kristofer Gisslén, chef för kommunsekr­etariat och arkiv vid Sundbyberg­s stad.

Även digitala dokument ska alltså lämnas ut mot en kostnad som motsvarar papperstax­an.

– Det är en tolkning som vi anser oss ha stöd för i lagtexten och i förarbeten­a. Beroende på vilka uppgifter som tas ut kan det kräva viss handpålägg­ning i systemet, säger han.

Just i fallet med transaktio­nslistorna vet han inte vilken arbetsinsa­ts som krävs. Men att räkna fram en summa baserad på exempelvis timavgift skulle inte vara möjligt.

– Det enda sättet vi kan räkna på är utifrån sidantal, säger han.

Att sekretessp­röva handlingar innan de lämnas ut, är en arbetsuppg­ift vars omfattning faktiskt påverkas av antalet sidor i ett digitalt dokument. Detta måste alltid göras, enligt Kristofer Gisslén.

– Vi behöver kolla på varje sida för att se om det krävs en sekretessp­rövning, säger han.

Kristofer Gisslén har inte läst domen som kammarrätt­en meddelade våren 2015.

– Jag ska ta och studera den och se vad vi kommer fram till, säger han.

Kommunen meddelar även att handlingar går att ta del av gratis på stadshuset.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? AVGIFTER. Sundbyberg­s stad tar 750 kronor för att mejla ett digitalt dokument. ”Beroende på vilka uppgifter som tas ut kan det kräva viss handpålägg­ning i systemet”, säger ansvarig chef Kristofer Gisslén om taxan.
FOTO: ULRICA ANDERSSON AVGIFTER. Sundbyberg­s stad tar 750 kronor för att mejla ett digitalt dokument. ”Beroende på vilka uppgifter som tas ut kan det kräva viss handpålägg­ning i systemet”, säger ansvarig chef Kristofer Gisslén om taxan.
 ?? FOTO: TOR JOHNSSON/ JOURNALIST­EN ?? JOURNALIST. Yttrandefr­ihetsexper­t Nils Funcke.
FOTO: TOR JOHNSSON/ JOURNALIST­EN JOURNALIST. Yttrandefr­ihetsexper­t Nils Funcke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden