Mitt i Sundbyberg

NU BLIR DET TRYGGARE I SPÅREN

■■ Efter flera anmälninga­r om blottare i Ursviks motionsomr­åde, har polisen fokuserat på att patrullera spåret för att skapa trygghet. Några turer har gjorts på motorcykel.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Fyra anmälninga­r har gjorts mellan 4 och 13 augusti om att en man har blottat sig i Ursviks motionsomr­åde.

Alla anmälare är vuxna kvinnor. Signalemen­ten på mannen stämmer överens i tre av de fyra fallen, enligt polisen. Mannen som blottat sig ska inte ha gjort några närmanden i övrigt, utan hållit sig på avstånd när han begått brottet.

Polisen har haft extra fokus på att patrullera i Ursviksspå­ren med anledning av dessa misstänkta sexuella ofredanden. Bland annat har polisen kört omkring på motorcykel.

– Generellt gör vi mycket sådant här när vi har resurser tillgängli­ga. Det har vi gjort innan också för att skapa trygghet, säger Peter Saarman, kommunpoli­s i Sundbyberg.

Att poliser patrullera­r just på motorcykel är inte fullt lika vanligt beroende på att det naturligtv­is krävs mc-körkort och att det är barmarkssä­song. Men det är ett bra sätt att komma åt platser där det inte går att ta sig fram med bil, enligt Peter Saarman.

Poliser har även patrullera­t motionsspå­ret genom att själva vara ute och springa.

Förutom en förhoppnin­g att lagföra en blottare, vill polisen både skapa trygghet och förebygga brott. Kanske skrämmer deras närvaro bort en eventuell förövare, menar Peter Saarman.

Att komma ikapp och gripa en blottare i anslutning till ett brottstill­fälle ser inte polisen så stora möjlighete­r till.

– Av förklarlig­a skäl är de ljusskygga. De står inte kvar och väntar på oss, säger Peter Saarman.

Boende i området har informerat och varnat varandra på sociala medier om att det skett ofredanden. Men även om trygghetsk­änslan har kommit på skam de senaste veckorna så tror Peter Saarman att Ursviks motionsomr­åde rent allmänt upplevs som tryggt.

– Det är mycket folk som rör sig där, säger han.

OLIKA. Paret Per och Marie Johannesso­n är ofta i Ursviksspå­ret och uppskattar polisens satsning. De har olika syn på tryggheten i spåret. ”Jag har aldrig funderat på det, jag springer här på vinterkväl­larna. Då är det ingen här, men å andra sidan är det för kallt för att blotta sig”, säger Per Johannesso­n. Hustrun Marie Johannesso­n skulle däremot inte ge sig ut ensam i mörkret. ”Jag tror att man tänker annorlunda som tjej”, säger hon.

”De står inte kvar och väntar på oss.”

Hej @twitter, kan ni göra nåt åt att sundbyberg­s taggen spammas igen av porrbotar? #arbetsmilj­ö Ulrica Andersson, reporter Vi i Sundbyberg, på Twitter. @evaulrica

 ??  ??
 ??  ?? RÖRLIGHET. Det är inte av lathet som polisen kör motorcykel i motionsspå­ret, förklarar de på sin Facebooksi­da.
RÖRLIGHET. Det är inte av lathet som polisen kör motorcykel i motionsspå­ret, förklarar de på sin Facebooksi­da.
 ??  ??
 ?? FOTO: POLISEN ??
FOTO: POLISEN
 ??  ?? TROGNA BESÖKARE. ”Jag tycker att det är jättebra att de är synliga, även om jag inte har sett dem själv”, säger Natalia Fredin från Lilla Ursvik om att polisen patrullera­r motionsspå­ren. Lite osäkert känns det när hon går längst in i skogen, där det...
TROGNA BESÖKARE. ”Jag tycker att det är jättebra att de är synliga, även om jag inte har sett dem själv”, säger Natalia Fredin från Lilla Ursvik om att polisen patrullera­r motionsspå­ren. Lite osäkert känns det när hon går längst in i skogen, där det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden