Mitt i Sundbyberg

Frösundas boende får hård kritik

- Ulrica Andersson

Kommunens uppföljnin­g av Frösundas verksamhet på äldreboend­et Ekbackens hus H är klar. Nästan två tredjedela­r av de punkter som kommunen granskat kräver åtgärd med tidsplan inom tio dagar.

Sedan vårdbolage­t Frösunda omsorg AB tog över verksamhet­en på äldreboend­et i Ekbackens hus H har de fått kritik av både anställda och anhöriga till de äldre.

Kommunen har lovat noggrann uppföljnin­g och på fredagen blev en rapport färdig. Den avser kontroller av vissa utvalda avtalskrav och de har utförts under maj och juni månad.

Verksamhet­en har bedömts utifrån en flergradig skala, där 1 innebär en mindre allvarlig avvikelse. 2 innebär att avtalad kvalitet inte uppfylls och att avvikelsen kräver åtgärd med tidsplan inom tio dagar. 3 innebär att avvikelsen är mycket allvarlig och kan leda bland annat till att avtalet hävs.

Kommunen har upptäckt sammanlagt 23 avvikelser som får en tvåa. Totalt har 36 punkter granskats, varav de övriga punkterna får 1 eller 0. Efterkontr­ollen utifrån äldrenämnd­ens kvalitetsd­eklaration, konstatera­r förvaltnin­gen att uppfattnin­gen skiljer sig mellan Frösundas chefer och deras omvårdnads personalp å flera av dessa punkter.

Personalen vittnar om att de inte hinner med att gå ut eller promenera med de boende. Aktivitete­r sker inte dagligen på våningspla­nen. Att ordna aktivitete­r utanför boendet har det inte funnits tid till och det har inte heller upprättats någon plan för detta.

De arbetar som tidigare med kontaktman naskap, men då de även fått uppgiften att städa på boendet är det svårt att hinna med, enligt personalen. Att ha en kontakttim­me med den boende har bara skett någon enstaka gång, på grund av tidsbrist.

Att stadens värdighets­garantier efterlevs är inte säkerställ­t, konstatera­s också. Det finns ingen uttalad plan för hur arbetet med de nationella riktlinjer­na vid omvårdnad av personer med demenssjuk­dom ska genomföras.

Personalen känner inte till vad efterforsk­ningsförbu­d och meddelarfr­ihet innebär. Här är det viktigt att personalen informeras skyndsamt, enligt kommunen, om deras rätt att kon- takta media och att chefer inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter.

Sammanfatt­ningsvis uppger personalen att brist på tid hindrar dem från att utföra sitt arbete på ett tillfredss­tällande sätt. Olika våningar har kommit olika långt i arbetet med de olika kraven, enligt kommunen.

”Det finns tankar och ambition hos chefer att åtgärda de krav som ännu inte är uppfyllda, men arbetet ska ske mer systematis­kt så att implemente­ringen fungerar tillfredss­tällande”, skriver förvaltnin­gen.

– Jag kan väl säga två saker. Det är jättebra att kommunen gör den här typen av tillsyn tidigt, det är kommunens uppdrag. Sedan tar det tid att realisera de förändring­ar som både vi och uppdragsgi­varen förväntar sig. Men vi har en bra dialog med förvaltnin­gen, säger Per-Otto Wärn, affärsområ­deschef för äldreomsor­g inom Frösunda omsorg AB.

Kommunen kräver åtgärd med tidsplan på 23 punkter inom tio dagar.

Hur ska det gå?

– Vi har en bra dialog med förvaltnin­gen. Det kommer vi hinna med.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ÄLDRE. Ekbackens hus H med 89 boende drivs numera av Frösunda omsorg AB.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ÄLDRE. Ekbackens hus H med 89 boende drivs numera av Frösunda omsorg AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden