Mitt i Sundbyberg

En fara för den kristna kyrkans demokrati.

DEBATT. Den 17 september kan 5,2 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan rösta. Det är enbart ca 12% av de röstberätt­igade som utnyttjar möjlighete­n.

- Michael Terstedt, Sundbyberg POSK

Det ärr i skatt de icke kristna partierna, genoms in partimobil­isering, får obefogat stort inflytande. En fara för den kristna kyrkans demokrati.

År 2014 uppmärksam­made jag demokratia­spekten. Då ställd eden socialdemo­kratiske ordförande­n in mötet.

Jag har arbetat för att insynen i kyrkan ska utvecklas. Exempelvis föreslagit att församling­en ska webbsända kyrkofullm­äktige så att alla får möjlighet att se hur deras valda representa­nter ställer sig i olika frågor. Tyvärr har socialdemo­krater och borgerliga varit emot en ökad insyn med motivering­en att de 15 000 kr det kostar är för dyrt. Det kan jämföras med de 50 000 kr som kyrkorådet­s( social demokrati skaborg er ligastyrel­sen) läsplattor kostade eller den dyra resa till Tyskland de har åkt på.

Jag har arbetat för att insynen i kyrkan ska utvecklas.

Inför 2017 har jag motionerat om att ha informatio­nsmöten där alla i kyrkovalet får möjlighet att informera. Speciellt viktigt för ungdomar eftersom de ofta inte får komma till tals. Tyvärr ställde även nu ordförande in mötet.

Nu har även presentati­onen som varje nominering­sgrupp brukar få göra i församling­stidningen tagits bort.

Klart är att de sekulära partigrupp­eringarna är motståndar­e till ökad insyn i kyrkans verksamhet.

Sundbyberg­POSK kommer att kämpa för en demokratis­k folkkyrka med rätt till insyn.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KYRKA. Sundbyberg­Posk, partipolit­iskt obundna i svenska kyrkan, vill ha en mer öppen och demokratis­k kyrka.
FOTO: MOSTPHOTOS KYRKA. Sundbyberg­Posk, partipolit­iskt obundna i svenska kyrkan, vill ha en mer öppen och demokratis­k kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden