Mitt i Sundbyberg

Vänskap ochglädje när oerfarna tar ton

Tredje säsongen för Sundbyberg­s Joyvoice-kör är på väg att starta och snart är det fullt på anmälnings­listan. För den som är osäker på sin sångröst har ledaren Elin Johansson ett lugnande budskap: – Det kommer att låta bra! Man sjunger inte ensam.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Karriären som körledare har gått stegvis uppåt för Elin Johansson. – Jag pluggade ett år i Markaryd efter gymnasiet, då var det en tjej på skolan som startade en kör. Om hon kunde så kan jag, tänkte jag. Vänskapen och den avslappnad­e stämningen var det som Elin Johansson uppskattad­e, utöver själva sången. De efterfölja­nde två åren pluggade hon filmskådes­peleri i värmländsk­a Molkom – och startade en kör. Först ledde hon kören tillsamman­s med en kompis. – Det var väldigt kul, vi var runt 20 stycken. Andra året ledde jag kören själv och tänkte att det här grejar jag.

Nu bor 25-åriga Elin Johansson i Sundbyberg och jobbar som receptioni­st på American Express. Hennes mamma fick syn på en annons i sociala medier, om att Joyvoice sökte körledare.

– Jag sökte och fick uppdraget, på den vägen är det.

Ansöknings­tiden för deltagare pågår fortfarand­e till tredje terminen i höst. Lokalen i Allaktivit­etshuset på Sturegatan rymmer 130 personer. Snart är det fullbokat, men det finns en möjlighet att komma med på reservplat­s också, enligt Elin Johansson.

– Vi är en kör där alla kan vara med. En del är lite klurigare låtar. Längre in i

terminen blir folk modigare, då lär man sig snabbare. Viktigast är att de känner sig trygga med varandra, säger hon.

Första avslutning­skonserten var 28 personer med och sjöng; den andra avslutning­skonserten hade uppemot 70 deltagare. Totalt har det varit ännu fler personer som lärt sig sångerna.

Ett 20-tal personer som varit med tidigare har följt med till nästa säsong. Men deras gemenskap med varandra har snarare smittat av sig på de nya deltagarna.

– Eftersom vi har olika stämmor så sprids de ut. Vi är ett gäng som hör ihop, säger Elin Johansson.

Att sång överlag är bra för psykiskt välmående, har hon både läst sig till och förstått på deltagarna. Någon har berättat att hon mådde dåligt men börjat ta sig upp igen tack vare att hon gick iväg till körövninga­rna.

– Man släpper problemen och brister ut i sång, även om man mår bra redan innan. Att man sedan får visa upp vad man gjort ger bekräftels­e, säger Elin Johansson. Låtarna är ”pop och rock” – deltagarna får inte veta i förväg vilka det är. – Det är mycket glädje, fart och fläkt. Man ska komma och ha kul. Något modernt och något lite äldre.

Målet är att hinna repa in 5–6 låtar till avslutning­skonserten. Tidigare år har originalar­tisterna varit bland annat Abba, Whitney Houston och Katy Perry.

Joyvoice-kören har inte med någon kyrka att göra, men Elin Johansson märker av att körsång traditione­llt förknippas med kyrkor då hon pratar med sina bekanta.

– Sedan har ju kyrkan alltid en kör någonstans. Vanliga körer har ofta konserter i kyrkor eftersom det är bra akustik.

Var avslutning­skonserten blir mot slutet av året är inte bestämt. Efter andra terminen var de på trappan invid korsningen Sturegatan/Stationsga­tan under julmarknad­en.

Intresset för sång har Elin Johansson haft sedan barnsben. Hon spelade in sig själv på kassettban­d, lyssnade igenom och började gråta eftersom hon tyckte att det lät så illa.

Om någon deltagare känner igen sig i detta behöver de inte vara oroliga. De som inte känner sig så säkra kan stå i mitten.

– Det är många som känner likadant. Det kommer att låta bra! Man sjunger inte ensam säger Elin Johansson.

Det är mycket glädje, fart och fläkt.

Under de tolv veckor som terminen pågår märker hon att deltagarna både utvecklar sin sång och skaffar vänner. En del har börjat umgås även utanför kören och en termin drogs ”after choir” i gång av en deltagare.

– Man ser att folk börjar klicka. I Stockholm och i Sverige överlag är det så lätt att bli ensam, och det är så lätt att undvika det. Jag ser på Instagram att de träffas, det blir en bekräftels­e på att ha lyckats få ihop folk, säger Elin Johansson.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? UTANTILL. Körledaren Elin Johansson tar ut en ton på pianot. Deltagarna lär sig sångerna utan noter. ”Vi vill inte att de ska stå och titta ned på ett papper”, säger hon.
FOTO: ULRICA ANDERSSON UTANTILL. Körledaren Elin Johansson tar ut en ton på pianot. Deltagarna lär sig sångerna utan noter. ”Vi vill inte att de ska stå och titta ned på ett papper”, säger hon.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KÖRLEDARE. ”Jag tänker att alla har någon slags dröm om att kunna sjunga”, säger Elin Johansson. Snart drar hon igång hösttermin­en med Joyvoice i allaktivit­etshuset.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KÖRLEDARE. ”Jag tänker att alla har någon slags dröm om att kunna sjunga”, säger Elin Johansson. Snart drar hon igång hösttermin­en med Joyvoice i allaktivit­etshuset.
 ?? FOTO: ELIN JOHANSSON ?? SÅNG. Deltagare från en tidigare säsong med Joyvoice-kören.
FOTO: ELIN JOHANSSON SÅNG. Deltagare från en tidigare säsong med Joyvoice-kören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden