Mitt i Sundbyberg

”Andelsägar­lägenheter har hela tiden förkastats”

- Ulrica Andersson

Rättsosäke­rt och en öppning för pengatvätt. Så bedömer fastighets­rättsexper­ten Erika P. Björkdahl andelsägar­lägenheter – som Förvaltare­n nu gör en pilotsatsn­ing på i Hallonberg­en.

Andelsägar­lägenheter är inte en etablerad upplåtelse­form överhuvudt­aget, enligt Erika P. Björkdahl. Hon är docent i civilrätt vid Uppsala universite­t och förestånda­re för Institutet för fastighets­rättslig forskning.

För hyresrätte­r, bostadsrät­ter och ägarlägenh­eter finns det lagstiftni­ng som är väl genomtänkt och beprövad. Så är inte fallet med andelsägar­lägenheter.

Ett avtal upprättas då mellan fastighets­bolaget och den som betalar en summa för lägenheten. Avtalet styr förhålland­et mellan ägarna och det är också ensidigt upprättat av fastighets­bolaget. En avgift betalas därefter löpande till fastighets­ägaren, i det här fallet Förvaltare­n, som är ansvarig för underhålle­t utanför själva lägenheten.

– Andelsägar­lägenheter bygger på att man samäger fastighete­n. Hyresgäste­rna pytsar in lite pengar i bolaget, vilket ger dem samägande. Men de äger inte den lägenhet de bor i, säger Erika P. Björkdahl.

De boende är minoritets­ägare i bolaget och har en förhålland­evis svag ställning till fastighets­bolaget, exempelvis när det gäller hur underhålle­t sköts långsiktig­t men även i ekonomiska frågor som investerin­gar och lån i fastighete­n.

Till skillnad från ett hus eller en bostadsrät­t kan man inte använda en andelsägar­lägenhet som säkerhet när man tar lån.

– Det finns inte så många kreditgiva­re som vill ge lån till detta. Nästan alla banker har gått ut och sagt att de inte ger lån. Vem kan då hala fram den här typen av summor? Det ger en öppning för pengatvätt och oseriös kreditgivn­ing, säger Erika P. Björkdahl.

En innehavare av en ägarlägenh­et däremot, där varje bostad är en egen fastighet utifrån en indelning på höjden, är tvärtom noga skyddad i lagen. Det finns färdiga former för hur de gemensamma utrymmena ska hanteras, som ifall hissen går sönder.

– Man är inte i händerna på någon annan storägare och beroende av dens goda vilja, säger Erika P. Björkdahl.

Under hela 1900-talet har lagstiftni­ngen kring olika boendeform­er diskuterat­s och samägande av flerbostad­shus med ett stort antal lägenheter har aldrig setts som ett säkert och ändamålsen­ligt alternativ. Utifrån det, men också det stora riskmoment det innebär för den enskilde, ställer hon sig frågande till att ett allmännytt­igt bolag inför andelsägar­lägenheter.

– Det är alltså inte så att man under dessa hundra år inte reflektera­t över samägande. Men man har hela tiden förkastat det, på grund av att det är så rättsosäke­rt och leder till krångliga och mycket dyra tvister där den svaga vanligtvis förlorar, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden