Mitt i Sundbyberg

Träigt i framtidens centrum

- Ulrica Andersson

I måndags fattade kommunstyr­elsen beslut om att Folkhem får bygga det nya Ör centrum – i trä. Totalt handlar det om omkring 210 nya bostäder, vilket inkluderar äldreboend­e och så kallat mellanboen­de. ”Den största investerin­gen sedan Ör byggdes på 1960-talet”, enligt kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M).

Lokalerna för kommersiel­l service omfattar bland annat en ny matbutik.

Folkhem har tidigare byggt trähusen på Hamngatan. Det ger dem trovärdigh­et även inför detta projekt, enligt de styrande politikern­a. Trä är en miljövänli­g resurs och går dessutom snabbt att bygga i, menar de.

– Det är väldigt spännande med ett stort trähusproj­ekt i Ör. Helt i linje med Sundbyberg­s mål att bygga en ekologiskt hållbar stad, säger kommunalrå­det Stefan Bergström (C) i ett pressmedde­lande.

Under den detaljplan­eprocess som ska komma i gång nu, kommer bland annat fördjupade solstudier att göras. Detta för att motverka eventuell skuggning av de bostäder som redan finns i området. Kommunen kommer att prioritera större öppenhet och säkra passager till de andra husen i närområdet. Opposition­srådet Jesper Wiklund (V) hoppas att man tänker på att skolgården inte ska skuggas året om. Både Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna lyfter frågan om vem som ska driva det kommande äldreboend­et.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ARCHITECTS ?? TR. Örban – en stad i trä. Så presentera­r Folkhem sitt koncept för framtidens Ör centrum.
ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ARCHITECTS TR. Örban – en stad i trä. Så presentera­r Folkhem sitt koncept för framtidens Ör centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden