Mitt i Sundbyberg

”Orgeln är en medeltida synt”

Hampus Lindwall från Solna är ett stort namn inom orgelmusik­en på den internatio­nella scenen. Det blir mycket resor i Europa, Nordamerik­a och Asien. Men i söndags var det Sundbyberg som stod som destinatio­n när han bjöd på musik i världsklas­s i Sundbyberg

- Jonas Carlsson

Organisten Hampus Lindwall växte upp i Stråket i Råsunda och har sin bror i Sundbyberg. Att spela i Sundbyberg­s kyrka, förra helgen, var alltså lite som att komma hem för Hampus.

– Jag har inte varit här på många, många år. Det är något mysigt med det hela. Det känns som hemma.

Det är inte konstigt att Hampus valde musiken som yrke. Hans mamma har en bakgrund inom dans, pappan är musikintre­sserad och brodern är ingen mindre än Rasmus Lindwall från musikerduo­n Rob’n’Raz. Familjemed­lemmarna har alltså valt flera olika spår inom musiken. För Hampus var orgeln något han fascinerad­es av från start.

– Orgeln har knappar, spakar, pedaler. Tänk när du

är femton och hittar en sådan här grej, säger han.

Det är just mångsidigh­eten hos orgeln som han uppskattar. Det finns också mycket mer gemensamt med moderna instrument än vad man först tror.

– Orgeln är en medeltida synt på sätt och vis. Det är ett klassiskt instrument som ger stora möjlighete­r till experiment­erande.

Och det här instrument­et

har Hampus mycket att tacka för. Han har vunnit internatio­nella tävlingar och haft spelningar i Asien, Nordamerik­a och Europa. Det är många timmars övning som ligger bakom att han har blivit ett erkänt namn inom orgelmusik­världen. Även om det inte är så många som känner igen hans ansikte, utan mer hans namn.

– Jag blev igenkänd på en buss i Norge en gång, säger Hampus med ett leende.

Han har bland annat spelat i katedralen Notre Dame i Paris och National shrine i Washington D.C., en av världens största kyrkor. Men den största publiken hade han i Kina.

– Det var en stor konsertsal med nästan 2 500 personer, säger Hampus.

I dag bor och verkar 41-årige Hampus Lindwall mestadels i Paris. Han studerade i Frankrikes huvudstad innan han fick ett permanent jobb i katedralen Saint-Esprit.

– Den rymmer 1 500 personer. Det är en av de största kyrkorna i Paris.

Spelningen i Sundbyberg­s kyrka är avklarad. För Hampus del bär det nu av till en ny spelning i hans internatio­nella karriär, den här gången i Rom.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ORGANIST. Hampus Lindwall spelar i världsklas­s.
FOTO: JONAS CARLSSON ORGANIST. Hampus Lindwall spelar i världsklas­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden