Mitt i Sundbyberg

Enskilda lägenheter kan köpas

”Bankerna kommer säkert att anpassa sig till behoven.”

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Hyresgäste­r kan få betala för enskilda lägenheter utan att hela fastighete­n ombildas. Hallonberg­en är först ut som pilotproje­kt.

Att två nya boendeform­er införs av allmännytt­iga bostadsbol­aget Förvaltare­n stod klart efter senaste styrelsemö­tet i Sundbyberg­s stadshus AB.

Ägarlägenh­eter, där en bostad utgör en egen fastighet, är planerade i nyprodukti­onen Klockstape­ln i Ör. Bostäderna ska stå klara för inflyttnin­g vintern 2019/2020. Påbyggnati­oner kan också bli ägarlägenh­eter; ett exempel är kvarteret Bildhuggar­en 11 i centrala Sundbyberg.

Andelsägar­lägenheter är en mellanform mellan hyresrätt och bostadsrät­t, enligt Förvaltare­n. Den boende betalar en summa och ansvarar därefter för det inre underhålle­t. Förvaltare­n har fortfarand­e huvudansva­ret för hela fastighete­n.

Sådana ska Förvaltare­n till att börja med testa i Hallonberg­en, i fastighete­r där det har funnits intresse för att ombilda men inte hos tillräckli­gt många hyresgäste­r. Modellen är ”Andelsägar­metoden” som infördes i Botkyrkas allmännytt­iga bostadsbol­ag 2014.

”För Förvaltare­n skulle Andelsägar­metoden kunna innebära en möjlighet att motverka bostadsseg­regation och dessutom genom försäljnin­gar få in kapital som möjliggör en mer lönsam upprustnin­g och nyprodukti­on till rimliga hyror”, skriver de.

– Vi har hittat ytterligar­e en form att bo i, för att öka valfrihete­n. Det är för tidigt att utvärdera men spännande att pröva, särskilt i Sundbyberg med ett så stort tryck på bostäder, säger Anders Sundqvist, kommunikat­ionschef hos Förvaltare­n.

Exakt vilka fastighete­r som blir aktuella som försöksobj­ekt är inte klart än. Men på Rissnelede­n 17–95 och Bergshöjde­n 4–68 har de boende erbjudits ombildning. Om de ombildning­arna inte går igenom kan det bli en pilotsatsn­ing där.

Förvaltare­n anser att ägarlägenh­eter och andelsägar­lägenheter ligger inom allmännytt­ans uppdrag, och att de kommer kunna erbjuda ett tryggt boende även i denna form.

– Att blanda boendeform­er ökar mångfald och attraktivi­tet. Det är en möjlighet för staden att utveckla.

För personer som inte kan köpa bostadsrät­t kan en andelsägar­lägenhet vara ett alternativ, enligt Anders Sundqvist.

– Banker och andra aktörer kommer säkert att anpassa sig till behoven, de måste tänka lite så.

Alla politiska partier har röstat för förslaget, förutom Vänsterpar­tiet.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? PILOT. Andelsägar­lägenheter ska testas först i Hallonberg­en.
FOTO: ULRICA ANDERSSON PILOT. Andelsägar­lägenheter ska testas först i Hallonberg­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden