Mitt i Sundbyberg

Kompromiss om hyresrätte­r

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

De styrande partierna har nått en överenskom­melse med V ifråga om försäljnin­gen av Rissne centrum. Två hyresfasti­gheter ingår inte längre i paketet.

Kommunfull­mäktige beslutade förra sommaren att centrumfas­tigheter i Rissne, Hallonberg­en och Ör ska säljas till privata aktörer.

I paketet med Rissne centrum var två av Förvaltare­ns hyresfasti­gheter tänkta att ingå. Dessa finns på Ridvägen och Odalvägen.

Nu är de undantagna från försäljnin­gen, efter en överenskom­melse mellan det grönblå styret och Vänsterpar­tiet. För V är det viktigt att hyresfasti­gheterna blir kvar inom Förvaltare­n.

Motprestat­ionen från V är ett löfte om att inte försena processen genom att yrka på återremiss när tilldelnin­gsbeslutet fattas i fullmäktig­e.

Men överenskom­melsen betyder inte nödvändigt­vis att bostäderna förblir hyresrätte­r.

– Genom att undanta dessa hyresfasti­gheter från kommande försäljnin­g får alla hyresgäste­r i området samma möjlighet att visa intresse för att äga sina egna hem i framtiden, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, i ett pressmedde­lande.

Han har sett ett ökat intresse för att ombilda till bostadsrät­ter i samband med att centrumför­säljningen kommit på tal.

Opposition­srådet Jesper Wiklund (V) kommer fortfarand­e bevaka att centrumför­säljningen inte leder till minskad tillgång till exem- pelvis matbutik, vårdcentra­l eller fritidsgår­d i Rissne.

– Det finns flera saker i centrumför­säljningen som är problemati­ska, men för Vänsterpar­tiet är det prioritera­t att rädda hyresrätte­rna inom Förvaltare­n från försäljnin­g. En fråga som oroat många av de boende i området, säger han i det gemensamma pressmedde­landet.

Socialdemo­kraterna kommer däremot att yrka avslag när ett beslut om tilldelnin­g tas. Men de har inte tillräckli­gt många mandat för att själva få igenom en så kallad minoritets­återremiss.

Helst skulle opposition­srådet Peter Schilling (S) sett att bostäderna varit kvar inom Förvaltare­n, men nu ser han en risk i att de istället ombildas inom en snar framtid.

– Man hade kunnat skriva in i avtalet att hyresfasti­gheterna inte får säljas inom ett visst antal år, säger han.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KOMPROMISS. Hyresfasti­gheter i Rissne blir kvar hos Förvaltare­n ett tag till.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KOMPROMISS. Hyresfasti­gheter i Rissne blir kvar hos Förvaltare­n ett tag till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden