Mitt i Sundbyberg

”Kapacitete­n finns att gå långt”

Sundbyberg lacrosse gör debut i Europaspel­et

- Anders Ekström

”Det ska bli intressant och se var vi står mot andra lag.”

För första gången någonsin deltar Sundbyberg lacrosse i Europaspel. Och trots att herrlaget är en rookie i detta sammanhang är målsättnin­gen hög.

– Vi ska ta oss till final, säger Sanny Falk, spelande tränare.

Årets SM slutade i våras slutade med en andraplats. Inte helt enligt beräkninga­rna, men i år var antagonist­en Foc Farsta något starkare. Men de var de inte 2016.

Då tog ju Sundbyberg­s lacrossehe­rrar sitt absolut första SM-guld någonsin. En stor lättnad för alla inblandade.

Och förutom äran att ta guld, innebar fjolårsseg­ern även att de kvalificer­ade sig till årets Champions cup. Lacrossens motsvarigh­et till Champions League. Detta för första gången i klubbens 30-åriga historia.

– Det känns spännande och ska bli riktigt kul. Farsta har berättat att det är en rolig upplevelse och det ska bli intressant och se var vi står mot andra lag i Europa, berättar klubbikone­n Sanny Falk som är spelande tränare i laget.

Och nyss nämnda Farsta har presterat bra i Europa tidigare. En seger och två silver har söderortsg­änget bärgat hem till Sverige i cupens snart tioåriga historia. Nu vill Sumpan bygga vidare på de fina blågula framgångar­na på kontinente­n.

I Sundbyberg­s grupp ingår engelska Cheadle och belgiska Braine Lions. En bra grupp för Sumpan, menar Falk.

– Det är tre lag i gruppen och det är två som sedan går vidare. Cheadle är favoriter i hela cupen så det var bra att vi fick dem redan i gruppen. Belgarna ska inte vara några problem för oss.

Engelsk lacrosse är överlägsen i Europa. Bakom dem finns flera starka nationer såsom Tyskland, Tjeckien, Norge och Finalnd. Även Sverige är en bra lacrossena­tion på europeisk nivå. Det vill Sumpan visa i helgens Champions cup i belgiska Gent i Flandern.

– Vi är en bra trupp som åker och vi ska ta oss till final, tycker jag. Där ska vi absolut kunna rubba Cheadle. Det är upp till oss själva nu, säger Falk.

Vad betyder detta för Sundbyberg lacrosse?

– En kul upplevelse. Och går det bra så ger det såklart ringar på vattnet. Vi har dessutom redan nu fått in ett par spelare nyligen och fått igång vårt juniorlag. De är drygt tio år gamla och kört ett par träningar nu, det är bra för oss och sporten.

 ??  ?? Sanny Falk
Sanny Falk
 ?? FOTO: PATRIC ISAKSSON ?? DEBUT. Dan Roes Sundbyberg lacrosse spelar i helgen för första gången Champions cup. Och de siktar då på att gå långt.
FOTO: PATRIC ISAKSSON DEBUT. Dan Roes Sundbyberg lacrosse spelar i helgen för första gången Champions cup. Och de siktar då på att gå långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden