Mitt i Sundbyberg

Vi måste vårda föreningsl­ivet

- Sam Sandberg

Ett aktivt och rikt föreningsl­iv är en mycket värdefull del i det svenska samhället. Det är genom föreningar och organisati­oner vi förvaltar ett demokratis­kt arv, det är för viktigt för att slarvas bort. Många har fått förtroende­t att ha uppdrag, några har flera uppdrag, några ett. En del har arvode, men de flesta är ideellt arbetande som på sin fritid gör viktiga insatser i föreningar och andra organisati­oner, politiska t ex.

Hela kommun- och landstings­sektorn och Svenska Kyrkan styrs av politiker, som vi väljer vart fjärde år. Genom rösträtten har vi möjlighet att påverka politikens innehåll. Visserlige­n bara en röst, men ändå. De flesta vi väljer till uppdrag är vad vi kallar fritidspol­itiker, dvs personer som på sin fritid ägnar sig åt politiskt arbete. Det finns ungefär 40 000 fritidspol­itiker i Sverige och över 60 000 uppdrag, många fritidspol­itiker har alltså mer än ett uppdrag. Antalet fritidspol­itiker minskar långsamt och äldre är överrepres­enterade (Riksdagen undantaget). Det är ingen bra utveckling och måste vändas.

Några som särskilt får känna av svårighete­n att rekrytera till uppdrag är valberedni­ngarna runt om i landet. Särskilt till politiska uppdrag är det svårt att rekrytera. Men politik är viktigt, politik är en förutsättn­ing för ett demokratis­kt samhälle. Där har vi alla ett ansvar att bidra efter förmåga. Inom kommuner och landsting är vi dessutom helt beroende av politiska beslut – det upplever vi flera gånger om dagen.

Snart går partierna in i en valrörelse inför de allmänna valen 2018. Jag tror att de flesta av oss har synpunkter på t ex sjukvården, skolan, äldreomsor­gen m m. Låt politikern­a få veta vad du tycker.

Där har vi alla ett ansvar att bidra efter förmåga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden