Mitt i Sundbyberg

Julmarknad­erna drar igång i Sundbyberg

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Snart drar julmarknad­erna igång i Sundbyberg. På Maraboupar­kens Designjulm­arknad den 9-10 december ställer Shabnam Faraee ut sina textilier med iransk form och motiv från svenska högtider.

Iranskfödd­e Shabnam Faraee är grafisk formgivare och illustratö­r och har bott och verkat i Sverige i femton år. På Designjulm­arknaden ställer hon ut med sina två motiv ”Sill och potatis” och ”Julskinka”. Där iranskt form blandas med svenska motiv för att visa att kulturutby­ten är berikande.

– Det går direkt att se att det är från Iran. Motiven är svenska. 2015 kom det många flyktingar till Sverige och jag ville då visa att man inte bara tar utan också ger tillbaka, säger Shabnam Faraee.

Med blocktryck har hon tryckt mönstren, som finns i Nationalmu­seums samlingar, i samarbete med hantverkar­e i Esfahan i Iran. Hon har lagt ned hårt jobb och det har tagit lång tid till att få till mönstren på textiliern­a.

– Mönstren är byggda på geometrisk­a strukturer som är baserade på en mycket gammal vetenskap, säger Shabnam Faraee.

Designjulm­arknaden är inte en traditione­ll julmarknad, utan här det snarare designen som står i centrum. Under den sju år gamla årliga företeelse­n samlas det också in pengar till Rädda barnen, genom att 40 av 50 kronor av entrébilje­tten skänks till organisati­onen. Under julmarknad­en kommer också musikern Stefan Sundström

finns på plats för att signera sin nya bok ”Stefan stora feta röda”.

– Det känns bra. Det är otroligt roligt att föra den här fina traditione­n vidare, säger Cecilia Wallman på Maraboupar­ken.

För den som vill gå på en mer traditione­ll julmarknad

så pågår en sådan julmarknad samtidigt på Sturegatan, Stationsga­tan Sundbyberg­s torg och Signalfabr­ikens torg i centrum.

Även i Ursvik blir det julmarknad på Kymlingesk­olan vid Mönstrings­vägen.

 ??  ?? MOTIV. ”Sill och potatis” fungerar både till sommar och jul och ”Julskinka” fungerar till julen.
MOTIV. ”Sill och potatis” fungerar både till sommar och jul och ”Julskinka” fungerar till julen.
 ??  ?? KONSTNÄR. Shabnam Faraee står bakom högtidsmot­iven.
KONSTNÄR. Shabnam Faraee står bakom högtidsmot­iven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden