Mitt i Sundbyberg

Axel har siktet inne på att nå JVM

- Anders Ekström

Axel Aflodal började starkt och knep ett guld i Bruksvalla­rnas smygpremiä­r. Nu hoppas 18-åringen att formen håller i sig så att han når säsongens viktigaste målsättnin­g: JVM i Schweiz.

– Det är mitt stora mål med säsongen, säger skidtalang­en.

Det var en lite förvånad SIKskidåka­re som konstatera­de att han vunnit skatesprin­ten (H17-20) i Bruksvalla­rna. Axel Aflodal var nämligen lite osäker på sin form.

– Ja, det gick bättre än väntat. Jag har inte varit i praktslag på sistone, säger Axel.

Anledninge­n var ett misslyckat test att ändra träningsfi­losofi under försäsonge­n.

– Jag blev lite övertränad och felbelasta­d och tvingades att vila i två veckor. Det tog tid att komma i kapp, men jag lyckades ändå göra det. Det kändes riktigt skönt att jag ändå kom i form, väl timat, fortsätter Axel.

18-åringen har nu kommit i fas med sin träning och lärt sig vad som fungerar för just honom.

– Jag tror jag tränar lite smartare än andra. Jag känner efter mera och tränar inte bara mycket mängdträni­ng. Man måste lyssna på sin kropp och det funkar verkligen för mig. Känner du dig bättre denna säsong än förra? – Det känns ungefär lika bra just nu, men jag hoppas såklart att jag blir bättre denna säsong.

För er som minns hade Axel en fin säsong 2016/17. SIK:aren tog bland annat två JSM-guld i Kalix och vann hela Scandic-cup. Tre stora bedrifter.

Målet med 2017/18 är solklart. Han ska ta sig till junior-VM i slutet på januari. – Det är mitt stora mål med säsongen och ett väldigt viktig mål. Jag tar mig dit genom att fortsätta vinna och främst vara bra på sprinten. Det kommer köras två deltävling­ar av Scandiccup innan VM-uttagninga­rna så de blir extra viktiga att prestera bra i.

Just sprint är 18-åringens paradgren. Han kör även andra distanser, men känner sig starkast på sprinten.

– Jag är på bra att hantera mjölksyran och återhämta mig mellan heaten.

Längre fram vankas det SM och andra spännande tävlingar. Men först och främst ska den 18-åriga skidtalang­en ta sig till JVM nere i den schweizisk­a alpbyn Kandersteg.

”Riktigt skönt att jag ändå kom i form.”

 ?? FOTO: HENRIK AFLODAL ?? TOLV. Axel Aflodal (i gulgrönt) tränar minst tolv timmar per vecka, ofta mer, och går på skidgymnas­ium i Mora. Stora målet med 2017/18 är att nå JVM.
FOTO: HENRIK AFLODAL TOLV. Axel Aflodal (i gulgrönt) tränar minst tolv timmar per vecka, ofta mer, och går på skidgymnas­ium i Mora. Stora målet med 2017/18 är att nå JVM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden