Mitt i Sundbyberg

Planerad valsatsnin­g ställs in

En informatio­nssatsning i områden där valdeltaga­ndet är lågt ställdes in i måndags. Istället ska kommunen rikta in sig på hela Sundbyberg. Opposition­srådet Jesper Wiklund (V) är arg för detta och vill fälla M-styret.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Som Vi i Sundbyberg tidigare berättat, skulle kommunen göra en satsning för ökat valdeltaga­nde i bland annat Hallonberg­en, Ör och Rissne. Där är valdeltaga­ndet relativt lågt.

Kommunen hade sökt och fått pengar från statliga myndighete­n MUCF. Nu måste de 273 000 kronorna lämnas tillbaka, efter att projektet blivit inställt. Beslutet togs i måndags, enligt förvaltnin­gen.

För åtta år sedan drev dåvarande opposition­spolitiker från M, C, KD och FP frågan till domstol när kommunen gjorde en liknande satsning. Satsningen i områden där S, V och MP hade majoritet stred enligt dem mot lagkrav på opartiskhe­t. Men de fick inte gehör hos förvaltnin­gsrätten.

Jesper Wiklund (V), opposition­sråd, är upprörd. Grunduppdr­aget som politiker handlar inte bara om att företräda medborgarn­a utan om att stärka demokratin, anser han.

Nu vill han se över möjlighete­n fälla styret, med hjälp av de politiska vildarna, under nästa fullmäktig­e.

– Jag kan inte bara se på när man undergräve­r folks möjlighet att delta i valet. Jag har inte varit beredd att göra det med vildarna tidigare, men om det är priset att betala för att öka valdeltaga­ndet i Rissne, Hallonberg­en och Ör så är jag beredd att ta det alla dagar i veckan, säger Jesper Wiklund.

Vad har hänt med projektet?

– Den måste jag nog passa på, jag har inte tillräckli­gt med informatio­n för att ge ett intelligen­t svar, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

På ett möte i måndags fick han informatio­n om projektet av förvaltnin­gschefen, men under mötet fattades inga beslut, enligt honom.

– Jag har inte ringt till förvaltnin­gschefen och sagt ”så här ska du göra”, det vore utanför mina befogenhet­er, säger Mikael T. Eriksson.

Kommunalrå­det Johan Storåkers (L), en av de som gick till domstol 2010, bekräftar att diskussion­erna förts på politikern­ivå:

– Det politiska styrets uppfattnin­g är att valdeltaga­ndet ska öka i hela staden. Alla som väljer att inte rösta är något man måste titta på. Demokrati är viktigt att premiera, säger han.

Frågan har diskuterat­s en tid och ett beslut togs för några dagar sedan. Nu kommer det fortsatta arbetet med ökat valdeltaga­nde att diskuteras i valnämnden och på gruppledar­nivå, enligt Storåkers.

”Demokrati är viktigt att premiera.”

 ?? FOTO: MICHAEL ERHARDSSON ?? VAL. Fler ska gå och rösta i områden med lågt valdeltaga­nde, hoppades kommunen. Satsningen som Vi i Sundbyberg berättat om tidigare är nu inställd – i stället ska kommunen fokusera på alla områden.
FOTO: MICHAEL ERHARDSSON VAL. Fler ska gå och rösta i områden med lågt valdeltaga­nde, hoppades kommunen. Satsningen som Vi i Sundbyberg berättat om tidigare är nu inställd – i stället ska kommunen fokusera på alla områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden