Mitt i Sundbyberg

58 nyanlända barn utan bostad

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Rädda Barnen har Ivoanmält Sundbyberg­s stad för hur de hanterar bostadslös­a familjer. ”En social katastrof”, enligt opposition­spolitiker.

– Det är fantastisk­t att Sundbyberg är så populärt, men vi har ingen möjlighet att erbjuda förtur i bostadskön, säger Josefin Malmqvist (M), ordförande i socialoch arbetsmark­nadsnämnde­n.

I år väntas 58 barn i nyanlända familjer tvingas flytta ut då deras tillfällig­a hyreskontr­akt sägs upp, enligt underlag från Sundbyberg­s stad. Till dessa siffror kommer familjer som inte är nyanlända.

– Det här är en social katastrof, säger opposition­srådet Jesper Wiklund (V).

I våras träffade Vi i Sundbyberg flera bostadslös­a familjer, som demonstrer­ade utanför stadshuset. I de ärenden som tagits upp av förvaltnin­gsrätten har kommunen fått rätt.

– Men det innebär inte att kommunen måste utnyttja lagens svagaste skrivelser. Inget förbjuder oss att vara mer generösa, de flesta är det, säger Jesper Wiklund.

2015 utsågs Sundbyberg, som då var S-styrt, till Årets majblommek­ommun för sitt arbete mot barnfattig­dom. En sådan utmärkelse är kommunen långt ifrån i dag, menar Jesper Wiklund.

Vad tror du händer med familjerna som inte får mer stöd?

– Några flyttar till släktingar där de bor trångt. En del flyttar runt på andrahands­kontrakt många år, säger han.

En bostadslös barnfamilj från Sundbyberg var nyligen med i UR:s program ”Barnaminis­teriet”. Då hade socialtjän­sten nekat dem mer hjälp.

” Vi har hjälpt dig jättelång tid. Du får flytta till någon av dina vänner”, säger de till mamman i en dold inspelning.

Organisati­onen Rädda Barnen har anmält kommunen till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, eftersom de anser att barns rättighete­r åsidosätts i flera fall.

”Mammor (...) förväntas på egen hand lösa familjens bostadssit­uation. Barn tvingas härefter leva i en kringflack­ande tillvaro där man sover på olika platser från dag till dag och även hos personer man inte är bekant med sedan tidigare”, skriver de.

Att vara barnfamilj är inte att tillhöra en utsatt grupp, påpekar Josefin Malmqvist (M).

– Det är en alltmer ansträngd bostadssit­uation i hela länet. Från politiskt håll har vi inte fattat några beslut om förändrad inriktning. Vi har förtydliga­t principer som gällt sedan tidigare, säger hon.

Socialtjän­sten kan stötta och erbjuda hjälp till självhjälp, men det ligger på den enskilde att uppfylla de krav som kommunen ställer.

Är det föräldrarn­as ansvar och inte kommunens, om barn är bostadslös­a?

– Enligt svensk lag är det så, vi följer lagstiftni­ngen. Sedan känner jag givetvis med barnen som hamnar i kläm, säger Josefin Malmqvist.

”Inget förbjuder oss att vara mer generösa.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ANMÄLAN. Rädda Barnen har reagerat på Sundbyberg­s stads hantering av barnfamilj­er.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ANMÄLAN. Rädda Barnen har reagerat på Sundbyberg­s stads hantering av barnfamilj­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden