Mitt i Sundbyberg

Tredje hemtjänsta­vtalet hävt

- Ulrica Andersson

Tre hemtjänsta­vtal har hävts av kommunen det senaste halvåret. Äldrekommu­nalrådet Maria Bohman Kreij (KD) vet inte hur problemet ska lösas.

– De här företagen har tack och lov ganska få kunder, säger hon.

Ännu ett hemtjänstf­öretag har fått sitt avtal hävt av kommunen på grund av att de inte lever upp till kraven.

Personal ska ha justerat besökstide­r i efterhand, i en betydligt större omfattning än vad som är tillåtet.

Besök har även registrera­ts felaktigt, då det visat sig att anställda bytt telefoner med varandra. Kommunen misstänker att det handlar om personal som vill besöka sina föräldrar.

Hos en kund som beviljats dubbelbema­nning har samma personal utfört besöken. ”Registreri­ngen har pågått av samma personal varje dag utan någon dygnsvila sedan november 2017”, skriver kommunen.

Företaget ska dessutom ha debiterat för mycket tid hos denna kund.

Vid mindre allvarliga brister förs en diskussion med företaget, som får möjlighet att rätta till dem. Här har avvikelser­na varit så allvarliga att avtalet hävts direkt, enligt kommunen.

Sista datumet för företaget, som har fem kunder, att utföra hemtjänst är 30 mars.

” Vi har aldrig upptäckt att personalen registrera­r från en annan plats eller att de inte går på besök till kunder”, skriver företaget och uppger för kommunen att de har utfört kontroller. Att de hade personal som arbetade utan dygnsvila var en tillfällig lösning tills de kunde hitta två personer för att lösa av dem.

Som Vi i Sundbyberg har berättat, har missförhål­landen upptäckts på två andra hemtjänstf­öretag. Även där har avtalen hävts under slutet av 2017.

Hur ser du på att tre hemtjänsta­vtal har fått hävas på kort tid?

– Det är inte alls bra. Jag vet inte hur vi ska komma runt det, säger Maria Bohman Kreij (KD), ordförande i äldrenämnd­en.

Att lagen om valfrihet (LOV) ger möjlighet för mindre företag att etablera sig är något positivt, enligt henne. Att ett fåtal inte sköter sig är därför tråkigt.

– Vi tycker att de allra flesta sköter sig. De stora kolosserna vet hur de ska hantera uppdraget; de här företagen har tack och lov ganska få kunder, säger hon.

I och med att de hävda avtalen gäller små företag med få kunder, drabbas inte kommunen så hårt även vid misstänkt fusk.

– Det drabbar alltid kunderna, det är det värsta. Vi klarar väl av att ställa om, men de etablerar en relation. Det är ju alltid gamla människor, de ska inte byta för ofta. Kontinuite­t är viktigt, säger Maria Bohman Kreij.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HÄVT. Ett tredje hemtjänstf­öretag får inte fortsätta sin verksamhet i Sundbyberg.
FOTO: MOSTPHOTOS HÄVT. Ett tredje hemtjänstf­öretag får inte fortsätta sin verksamhet i Sundbyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden