Mitt i Sundbyberg

Garnsnobbi­sm? Inte här, inte!

- Jonas Carlsson

Till stickkafée­t på Prinscess är alla välkomna – oavsett garn. Nu firar de tre år ihop.

I tre år har gruppen träffats på kaféet Princess i Sundbyberg för att sticka, virka, brodera, fika, skratta och ha roligt tillsamman­s. Nyligen samlades de för att fira treårsjubi­leum med en prinsesstå­rta som kaféet bjöd på. På det här stickkafée­t finns det en gyllene regel – inget snobberi kring garner.

– Det är helt okej att komma med garn från Rusta eller att komma med dyrare garner. Ingen ser ned på någon annan. Vi har olika behov med våra stickninga­r, säger Anna Åkerman, en av de ansvariga för gruppen.

Alla är välkomna oavsett erfarenhet. Både här i den fysiska miljön på kaféet Princess och online i Face- bookgruppe­n, råder en stämning av att stötta varandra till utveckling inom hantverket. Grundaren av stickkafég­ruppen satte tonen för hur gruppen skulle vara.

– Bengt Brown startade gruppen för tre år sen. Han var mot garnsnobbi­sm, att det inte får existera. Och att vi ska föra oss mot varandra, säger Eva Lundegård, en av de ansvariga för gruppen.

Sjalar, strumpor och filtar samsas på stickkafée­t. Det största verket är en sjal som Ulrika Linder sitter och stickar. Den mäter 155 centimeter i längd och 85 centimeter i bredd.

– Jag såg en liknande sjal som gav inspiratio­n. Men den här växte och blev större än jag trodde. Det är jättekul att vara här och fika och skratta. Det är veckans höjdpunkt, säger hon.

På stickkafée­t ser det ut

som att hantverket kommer att gå i arv till nästa generation. Åttaåriga Klara Lindblå är här och har på sig plagg som stickats av mamma Pernilla.

– Jag tycker det är kul att träffa folk och göra saker, säger Klara.

– Hon håller på att virka. Hon har hållit på med fingervirk­ning tidigare, fyller mamma Pernilla i.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? HANTVERK. Till stickkafée­t är alla välkomna oavsett ålder och gran. I år firar de tre år tillsamman­s.
FOTO: JONAS CARLSSON HANTVERK. Till stickkafée­t är alla välkomna oavsett ålder och gran. I år firar de tre år tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden