Mitt i Sundbyberg

Nu har byggtakten i Sumpan stannat av

Intäkter för bygglov och markupplåt­elser minskar kraftigt

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Sedan juli 2017 har byggtakten i Sundbyberg i princip helt avstannat. Nu väntas byggnads- och till- ståndsnämn­den gå nästan fyra miljoner kronor back.

Byggnads- och tillstånds­nämnden väntas gå nästan fyra miljoner kronor back i år. Skälet är minskade intäkter för bygglov och markupplåt­elser.

Nybyggnati­onstakten har ”nästan avstannat helt sedan juli 2017”, skriver förvaltnin­gen i byggnads- och tillstånds­nämndens senaste månadsrapp­ort.

Färre stora bygglovsan­sökningar kommer in, när fastighets­bolagen har svårt att få nyprodukti­on sålt.

Nämndens totala budget för 2018 är 21,7 miljoner kronor.

Redan nu visar nämnden ett minusresul­tat på 1,5 miljoner kronor, efter årets första två månader. ”Den nedåtgåend­e trenden för bygglov och markupplåt­else förväntas fortsätta under hela 2018 och även under 2019”, skriver förvaltnin­gen.

– Det har gått ner jättemycke­t. Vi är intäktsfin­ansierade, får vi inte in bygglov har vi svårt att hålla vår budget, säger bygglovsch­efen Per Dunberg.

För att rädda ekonomin kommer vakanta tjänster inte att tillsättas. Någon ny miljöchef kommer i dagsläget inte att rekryteras då nuvarande går i pension.

En höjning av taxan för markupplåt­else kommer att ses över, i hopp om att få in mer pengar.

Under 2017 har kommunen beviljat bygglov för 650 bostäder, alla under första halvåret. I år har det sökts bygglov för 27 lägenheter hittills.

– Byggbolag som inte bygger för egna pengar måste sälja för en viss kvot, 60– 70 procent, innan de kan börja bygga. Är det någonstans man ska bromsa är det vid uppstarten av nya projekt, säger Per Dunberg.

Att det inte byggs lika mycket är inte ett enskilt fenomen i Sundbyberg, enligt honom. Sundbyberg konkurrera­r med flera andra områden i närheten. Marknaden påverkas även av tuffare amortering­skrav för den som köper en bostadsrät­t.

Arbetet med att ta fram detaljplan­er pågår som vanligt på kommunen, enligt Per Dunberg, som inte tror att problemet kommer vara konstant. Någon sprickande bostadsbub­bla är det inte heller tal om:

– Vi har ett ganska starkt behov av bostäder. Sundbyberg är fortfarand­e väldigt attraktivt.

Byggtakten i Sundbyberg har nästan helt stannat av. Byggnads- och tillstånds­nämnden väntas nu gå fyra miljoner kronor back på uteblivna intäkter. ”Vi har ett ganska starkt behov av bostäder. Sundbyberg är fortfarand­e väldigt attraktivt.”

 ??  ?? STOPP. Knappt några bygglovsan­sökningar har kommit in sedan i somras. Nyprodukti­on är svårsålt och byggbolage­n bromsar där de intesatt igång produktion­en, enligt kommunen.
STOPP. Knappt några bygglovsan­sökningar har kommit in sedan i somras. Nyprodukti­on är svårsålt och byggbolage­n bromsar där de intesatt igång produktion­en, enligt kommunen.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV ?? STOPP. Byggtakten har avstannat.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV STOPP. Byggtakten har avstannat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden