Mitt i Sundbyberg

Cyklister stoppas av hemmagjord skylt

Kommunen vill försöka hitta en lösning på cykelkonfl­ikten

- Ulrica Andersson

Boende har satt upp en hemmasnick­rad skylt för att stoppa cyklister längs Bällstaån, trots att det är tillåtet att cykla på sträckan. Nu vill kommunen att skylten plockas bort.

Samfälligh­eten på Ågatan vill inte ha cyklister mellan husen och Bällstaån. Därför sitter sedan en tid tillbaka en skylt som ska signalera att cykling är förbjuden.

Problemet är bara att det enligt detaljplan­en är fullt tillåtet att cykla på den sträckan.

Kommunen har fått både påringning­ar och mejl från personer som undrar vad som gäller på sträckan.

”Jag råkade passera när skyltarna sattes upp. Det var två farbröder som inte hade kommunkläd­er på sig”, skriver en person som konstatera­r att skylten är egentillve­rkad: En cykelbanes­kylt med ett rött streck över.

En annan person som har genomskåda­t skylten skriver: ”Det är inte roligt att beskyllas för att cykla fel och ibland faktiskt bli utskälld helt i onödan.”

Eftersom samfälligh­eten inte har spärrat av vägen rent fysiskt, har kommunen svårt att vidta åtgärder på deras mark. Men skylten har ingen laglig verkan.

”Det är som om en pri- vatperson skulle sätta upp en 30-skylt i sin trädgård när det är tillåtet att köra 50 utanför, det ändrar ingenting”, skriver de.

Kommunen har skrivit till samfälligh­eten och bett dem ta bort skylten. De tror att det är bättre med en mer positiv informatio­nsskylt.

Det förslaget är redan testat utan resultat, enligt samfälligh­eten. De har satt upp sina skyltar för att värna om säkerheten på sträckan, som både är smal och försedd med trätrall som blir hal när den är blöt.

” Tyvärr har ett stort antal incidenter med cyklister inträffat på den aktuella sträckan där konsekvens­erna har kunnat bli ödesdigra”, skriver de.

Stefan Bergström (C), stadsmiljö­kommunalrå­d och själv bosatt på Ågatan, vill försöka hitta en lösning. När området byggdes på 1990-talet blev det inte så genomtänkt, enligt honom.

– Det är den lilla ytans konflikter. Det är inte jag som satt upp skyltarna, förtydliga­r han.

En cykelväg i närheten har tagits i anspråk av att kvarteret Kabeln bebyggs. Därför är det fler som väljer att ta den här vägen nu.

Ett förslag från hans sida är att asfaltera en kortare sträcka för att leda om trafiken till Ågatan. Men om det är genomförba­rt och hur lång tid det i så fall tar, har han svårt att svara på.

– Jag utgår från att man kan hitta en bra lösning. Jag förstår till fullo frustratio­nen, en del cyklar väldigt fort, säger han.

”Tyvärr har ett stort antal incidenter med cyklister inträffat på den aktuella sträckan”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? STOPP. En ogiltig ”förbjudet att cykla”-skylt har satts upp längs med Bällstaån.
FOTO: ULRICA ANDERSSON STOPP. En ogiltig ”förbjudet att cykla”-skylt har satts upp längs med Bällstaån.
 ??  ?? TRÅNGT. Att kvarteret Kabeln bebyggs gör att cyklistern­a hellre tar vägen längs ån.
TRÅNGT. Att kvarteret Kabeln bebyggs gör att cyklistern­a hellre tar vägen längs ån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden