Mitt i Sundbyberg

Frida lyfter kvinnors rättighete­r

- Ulrica Andersson

Förra veckan var Frida Jonsson från Stjärnjour­en hos FN för att träffa andra som arbetar för flickors och kvinnors rättighete­r.

– Jag ska sprida det till alla våra fantastisk­a volontärer, vad vi kan lära av andra, säger hon.

FN:s kvinnokomm­itté, CSW (Commission on the status of women), ska tillsamman­s med medlemslän­derna komma överens om mål, framsteg och strategier för att stärka kvinnors rättighete­r.

Under veckan ordnas seminarier kring detta hos FN i New York, med deltagare både från medlemslän­der och från organisati­oner.

Frida Jonsson, ordförande i Stjärnjour­en i Sundbyberg, är där. Hon är en av flera representa­nter från samlingsor­ganisation­en Flickaplat­tformen och åker för andra året i rad.

– Vi är här för att lyfta flicka-perspektiv­et. Det är lätt att det blir bortglömt att innan man blir kvinna så är man flicka. Flickor tacklas med andra problem, som måste lyftas och bekämpas, säger hon.

Hon lär sig också väldigt mycket av de andra deltagarna.

– Flickor på landsbygde­n i Afrika behöver pennor och papper för att kunna gå i skolan. Ju längre väg de har för att hämta vatten, desto farligare är det för dem. Här har vi digitala övergrepp. Men det är ändå samma strukturer; samma förtryck tar sig olika uttryck, säger Frida Jonsson.

Att det ska avsättas tid och pengar för att utbilda lärare, och andra som jobbar med unga, i frågor kring sex och samlevnad är en viktig fråga här i Sundbyberg. Stjärnjour­en arbetar mer preventivt och Kvinnojour­en är den organisati­on som stöttar när någon far illa.

– Även om vi får mycket stöd kan man inte helt outsourca arbetet. Det är viktigt att kommunen tar egna initiativ och har egna team. Det är ett samhällspr­oblem och bör lösas av samhället, säger Frida Jonsson.

 ?? FOTO: ROKIBATH ALASSANE ?? LYFTER. Frida Jonsson, ordförande i Stjärnjour­en i Sundbyberg, är i New York för att lyfta flickors perspektiv.
FOTO: ROKIBATH ALASSANE LYFTER. Frida Jonsson, ordförande i Stjärnjour­en i Sundbyberg, är i New York för att lyfta flickors perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden