Mitt i Sundbyberg

Nya MP-ledningen kompletter­ar varandra

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Emelie Tillegård har erfarenhet som ledare och Annika Hirvonen Falk är van politiker – så ska de kompletter­a varandra som Miljöparti­ets nya gruppledar­e.

– Att vi har erfarenhet och nya ögon tror jag är hälsosamt, säger Annika Hirvonen Falk.

Att dela på ledarskape­t gör lokalavdel­ningen både för att få en bättre maktbalans i organisati­onen och av praktiska skäl.

Annika Hirvonen Falk har varit nämndordfö­rande i Sundbyberg och är nu riksdagsle­damot. Emelie Tillegård har erfarenhet som ledare i sitt yrkesliv. Därför menar de att de kompletter­ar varandra som gruppledar­e.

Båda är nu valda fram till årsskiftet.

– Huvuduppgi­ften är att vinna valet. Vår ambition är att fortsätta styra kommunen, säger Annika Hirvonen Falk.

Förra gruppledar­en Siyamak Sajadian Sasanpour har uteslutits ur partiet, efter en arbetsmilj­öutredning i kommunen. Därefter har ett flertal andra aktiva politiker lämnat partiet.

– Vi vill visa det parti vi är nu, efter denna process, och fokusera på våra hjärtefråg­or, säger Annika Hirvonen Falk.

Alla MP-platser i kommunfull­mäktige innehas av vildar. Men partiet sitter med i det grönblå samarbetet, enligt dem.

– Förhandlin­gar sker of- tast innan ett beslut fattas och där är vi med, säger Annika Hirvonen Falk.

Den stora skillnaden i Miljöparti­ets lokalavdel­ning handlar om det interna arbetet, enligt dem. Listan som tagits fram inför valet består till exempel av hälften män och hälften kvinnor.

Inför att valmanifes­tet togs på årsmötet 11 mars hölls en stor diskussion, berättar Emelie Tillegård. Det kommer att märkas utåt att många i lokalavdel­ningen vill bedriva politik:

– Det kom ett antal engagerade och pålästa medlemmar som också har förslag. Det är ett tecken på att det finns en vilja, säger hon.

Nu är förhoppnin­gen att kunna behålla sex mandat i fullmäktig­e, med utökningen till 61 mandat inräknad.

Allt som kommunen själv bygger ska vara i trä och det ska gå att ta sig fram överallt med cykel. Att motverka sexuella trakasseri­er i skolan och att satsa på lärarlöner är några av de frågor Miljöparti­et vill driva lokalt.

Vilka MP vill samarbeta med efter valet är inte sagt än, förutom att de säger nej till SD och till de avhoppade miljöparti­sternas nystartade parti.

– Det som varit har varit ett bra samarbete. Men när vi samarbetad­e med Socialdemo­kraterna så har det också fungerat. Centralt är att vi får genomslag för vår politik, säger Annika Hirvonen Falk.

”Jag tävlar i crossfit. Jag är nog Sveriges starkaste miljöparti­st.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? DELAT. Emelie Tillegård och Annika Hirvonen Falk säger att de kompletter­ar varandra. De delar nu på uppdraget som gruppledar­e för Miljöparti­et.
FOTO: ULRICA ANDERSSON DELAT. Emelie Tillegård och Annika Hirvonen Falk säger att de kompletter­ar varandra. De delar nu på uppdraget som gruppledar­e för Miljöparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden