Mitt i Sundbyberg

Tjejer kan springa lika fort som killar

- Emma Groth redaktion@viisundbyb­erg.se Prao-elev

Varför ska mitt kön avgöra vad jag får för betyg i dans? Det är en fråga som korsat mina tankar på senaste tiden. Jag upplever att betygsättn­ingen i skolan ibland är orättvis och att ens kön kan vara avgörande för vilket betyg man får. Exempelvis har killar högre krav på sig än tjejer när det kommer till fystest. Samtidigt får killar lättare högt betyg i dans, bara för att de lyckas vifta på höfterna. De förväntas inte kunna dansa. Tjejer däremot. De förväntas kunna dansa, där krävs det mer än ett höftvick för att få ett A, men de behöver inte springa lika fort.

Genom en sådan bedömning bygger en del lärare upp synen på killar och tjejer i elevernas huvud, vilket enligt mig är felaktigt.

Man borde i stället lära barnen att alla är lika mycket värda, och att man inte ska särbehandl­a beroende på om man är tjej eller kille. Några personer anser att det är ett faktum att tjejer är bättre på att dansa och att killar är snabbare än tjejer. Kanske, kanske inte. Troligtvis inte.

Jag vet tjejer som är snabbare än killar, och killar som dansar bättre än tjejer. Ens kön borde vara det sista som avgör vilket betyg man får.

Vi ska ha samma förutsättn­ingar och behandlas likadant. Man borde bli betygsatt på kunskaper, eller på hur man utvecklas. För könet har ingenting att göra med hur bra man är på att springa eller dansa.

Man borde i stället lära barnen att alla är lika mycket värda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden