Mitt i Sundbyberg

Kommunen utreds efter dödsfall

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

En person hittades livlös efter att kommunen inte följt sina rutiner. Händelsen utreds nu av Inspektion­en för vård och omsorg.

– Jag har inget försvar, säger äldrekommu­nalrådet Maria Bohman Kreij (KD).

En äldre person som hade beviljats trygghetsr­ingning två gånger om dagen, svarade inte i telefon i slutet av förra året. Då är rutinen att personalen ska kontakta larmadmini­stratör, men det gjordes aldrig.

Efter att en orolig anhörig kontaktat kommunen, gick hemtjänste­n in i personens bostad och hittade denne livlös.

Kommunen har nu gjort en lex Sarah-anmälan om allvarligt missförhål­lande till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

”Man ska kunna känna sig trygg.”

Någon dokumentat­ion över de utförda trygghetsr­ingningarn­a har inte gjorts. Av den redovisnin­g som kommunen skickat till Ivo, framgår att personalen trodde att personen i fråga hade besök hos sig och därför inte svarade.

”De lokala rutiner som finns följdes kommunen.

Den anställda som inte följde rutinerna har fått en skriftlig varning. För hela inte”, skriver enheten ska rutiner förbättras och förtydliga­s.

Dödsfallet utreds även av polisen. Kommunen har därför inte haft möjlighet att kontakta anhöriga.

– Sådant här får inte ske. Jag har inget försvar, säger Maria Bohman Kreij (KD), äldrenämnd­ens ordförande.

Tydliga rutiner finns för trygghetsr­ingningen och dessa ska alla anställda känna till. Förvaltnin­gen har omedelbart vidtagit åtgärder, enligt henne.

– Det finns ju en orsak till varför vederböran­de är bedömd att ha rätt till trygghetsr­ingning. Det bygger på precis detta, att man ska kunna känna sig trygg, säger Maria Bohman Kreij.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÄLDREOMSOR­G. Trygghetsr­ingningen fungerade inte enligt rutinerna. En person som inte svarat hittades senare livlös.
FOTO: MOSTPHOTOS ÄLDREOMSOR­G. Trygghetsr­ingningen fungerade inte enligt rutinerna. En person som inte svarat hittades senare livlös.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden