Mitt i Sundbyberg

Facket larmar om stressade förare

- Ulrica Andersson

Bussförare i Sundbyberg blir stressade av att bussen inte står framkörd när turen ska starta. Nu har facket larmat till Arbetsmilj­överket.

En stor del av förarna hos Arriva, som kör bussar åt SL, drabbas dagligen av att bussen inte står framkörd när de ska starta sin tur.

Bussen kan vara ute i trafik, ”på ingång” eller på verkstaden. Turen blir därefter försenad. Uppmaninge­n från trafikledn­ingen är alltid ”kör med försening”, trots att turen efter redan har gått, enligt facket som nu kräver att Arbetsmilj­överket ingriper.

Konsekvens­en av detta blir att förarnas raster spricker och att de arbetar under ständig stress, framgår av anmälan. Många förare tar sig till jobbet mycket tidigare, så att de slipper att drabbas av denna stress som riskerar att följa med resten av arbetsdage­n.

Dessutom uppstår konfliktsi­tuationer i kontakten med resenärern­a.

”Kundkontak­ten i arbetet är tät och ibland kan konfliktsi­tuationer uppstå. Risken för detta ökar om bussen är sen och föraren är stressad”, skriver facket.

De hänvisar till arbetsmilj­ölagstiftn­ingen och kräver att Arriva ska tvingas förebygga de risker som stressen medför. Facket vill även att rutiner ska införas så att dessa situatione­r inte uppstår.

Arriva meddelar facket att de har infört och ska införa tekniska lösningar för att lokalisera bussarna. De ser över möjlighete­n att låta föraren ta del av trafikledn­ingens planerade lösning i större utsträckni­ng, för att skapa ökat förtroende.

Utökad trafik, nya bussar och en centralise­rad trafikledn­ing är några av de förändring­ar som ligger bakom problemen, enligt företaget.

– Det här är växtvärk som går ut över personalen och som vi måste lösa. Själva problembes­krivningen är vi rätt överens om, säger Christer Ekelund, kommunikat­ionschef hos Arriva. Nu väntar de in Arbetsmilj­överkets inspektion. Då räknar Arriva med att ta del av ytterligar­e åtgärdskra­v från facket.

– Uppenbarli­gen tycker de inte att de åtgärder som vi tagit fram i planen räcker, säger Christer Ekelund.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ARBETSMILJ­Ö. Bussförare har det stressigt. ”Växtvärk”, enligt arbetsgiva­ren Arriva.
FOTO: MOSTPHOTOS ARBETSMILJ­Ö. Bussförare har det stressigt. ”Växtvärk”, enligt arbetsgiva­ren Arriva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden