Mitt i Sundbyberg

Varför så låg ambition mot mäns våld?

Sundbyberg har halkat ner på plats 97 från 34 i Unizons kvinnofrid­sbarometer. Nu måste vi prioritera arbetet mot mäns våld, skriver Catja Kaloudis (V).

- Catja Kaloudis, plats 2 på kommunlist­an (V)

2017 halkade Sundbyberg ner på plats 97, från plats 34 år 2015, i Unizons Kvinnofrid­sbarometer. I den undersöks kommuners arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Vi är många som är trötta på våldet. I Unizons Kvinnofrid­sbarometer undersöks kommuners arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

2017 halkade Sundbyberg ner på plats 97, från plats 34 år 2015. 2016 tog högerparti­erna över i styret. Sedan dess har Familjevål­dsteam Nordväst lagts ner och resurserna för stöd till våldsutsat­ta och våldsutöva­re har minskat. Vänsterpar­tiets förslag om strategisk­t arbete med att förebygga våld avslogs – högern tyckte det gjordes tillräckli­gt, tvärtemot vad Kvinnojour­en och andra lyft fram.

Det saknas en analys av förekom-

sten av våld, analys av stöd- och skyddsbeho­v och det saknas höga mål för verksamhet­en i kommunen. Högerstyre­t har en alldeles för låg ambitionsn­ivå.

(V)i vill att arbetet mot mäns våld ska prioritera­s, att samarbete med Antidiskri­mineringsb­yrån ska inledas och att en social investerin­gsfond ska startas. En jämlik stad lägger grunden för trygghet och att prioritera den feministis­ka kampen mot mäns våld är centralt för Vänsterpar­tiet.

För låga ambitioner får förödande effekter. Både på kort och lång sikt.

En jämlik stad lägger grunden för trygghet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KVINNOFRID­SBAROMETER .
FOTO: MOSTPHOTOS KVINNOFRID­SBAROMETER .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden