Mitt i Sundbyberg

Hätsk debatt om krishanter­ing i KF

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Debatten tände till när frågan om kommunens krishanter­ing kom upp under måndagens kom- munfullmäk­tige. S kritiserad­e att Sundbyberg inte deltog i MSB:s krishanter­ingsvecka

Debatten under måndagens fullmäktig­emöte blev hätsk först när frågan om kommunens krishanter­ingsförmåg­a togs upp.

– Vi kan köra på enligt gamla planen, men det är oansvarigt, sa Alexandra Völker (S).

Socialdemo­kraten Alexandra Völker har i en interpella­tion frågat om statusen på kommunens krishanter­ingsförmåg­a. Krislednin­gsnämnden, det vill säga kommunstyr­elsen, är högst ansvarig om något allvarligt händer.

”Under mandatperi­oden har kommunstyr­elsen brustit i att öva sin krislednin­gsförmåga och under 2017 valde kommunen att inte delta i MSB:s (Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, reds anm.) krishanter­ingsvecka”, skriver hon.

Hon anser att kommunstyr­elsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), lägger ifrån sig ansvaret.

– Så länge Moderatern­a styr kommer politikern­a inte ta något som helst ansvar utan överlåta det till tjänstemän­nen, sa hon.

Att den nya krishanter­ingsplanen förväntas bli klar till sommaren är hon inte nöjd med, då nuvarande plan skulle gälla till och med 31 december 2017.

– Det kommer att övas i en större övning hösten 2018. Staden arbetar utifrån den krishanter­ingsplan vi redan har, svarade Mikael T.

Eriksson och riktade samtidigt kritik mot sin företrädar­e på posten.

– Det är jättebra med starkt engagemang, jag välkomnar att man intressera­r sig för frågorna. Men jag tror på att läsa de svar man faktiskt får, fortsatte han.

Alexandra Völker svarade att det är glädjande att kris-

ledningsnä­mnden ska öva, även om det då inte sker under innevarand­e mandatperi­od som enligt henne står i avtalet med MSB.

– Jag tror inte att Mikael T. Eriksson förstår vilket ansvar som ligger på honom som kommunstyr­elsens ordförande. Vad händer i Sundbyberg om elen i Stockholms­området inte funkar?

Jesper Lindholm (S) efterfråga­de god debatton:

– Att ifrågasätt­a om människor läst svar är en direkt härskartek­nik.

– Jättebra att du tar upp det, svarade Mikael T. Eriksson och uppmanade honom att ta frågan om debattonen med sin partikolle­ga.

Att Sundbyberg inte deltog i 2017 års övning berodde enligt Mikael T. Eriksson på att den kolliderad­e tidsmässig­t med terrordåde­t i Stockholm. Han anser att det är olämpligt att göra partipolit­ik av det.

– För att räknas som att man deltog, krävdes något så enkelt som att lägga ut informatio­n på kommunens hemsida. Ganska många av våra grannkommu­ner deltog. Jag tycker att man ska ha fakta när man kommer med en så grov anklagelse, svarade Alexandra Völker.

”Jag tror inte att Mikael T. Eriksson förstår vilket ansvar som ligger på honom.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? DEBATT. Fullmäktig­emötet varade i 80 minuter och hettade till först under interpella­tionerna.
FOTO: ULRICA ANDERSSON DEBATT. Fullmäktig­emötet varade i 80 minuter och hettade till först under interpella­tionerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden