Mitt i Sundbyberg

Lilla Albys p-problem har flyttat till Signalfabr­iken

Nya systemet för boendepark­ering har försämrat vid Signalfabr­iken – och värre befaras det bli. – Det känns löjligt att behöva bråka om det, men det är något som påverkar. Det stör mig att man inte tänkt efter först, säger Jonas Burvall. Problem i Lilla Al

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

I början

av året delade kommunen upp centrala Sundbyberg i tre områden för boendepark­ering. Lilla Alby och Storskogen bröts då ut till egna områden.

För Jonas Burvall, som bor vid Signalfabr­iken, tar det uppemot 40 minuter mer varje dag att parkera nu. Då går det snabbare för honom att åka kollektivt till jobbet.

– Jag har valt att ställa bilen vissa dagar, det är ju fine. Men det blir inte lediga parkerings­platser för det...

När familjen ska med blir det en extravända.

– Jag går och hämtar bilen, sedan kör jag tillbaks för att hämta sambon med barnvagnen, säger Jonas Burvall.

Tidigare har han även kunnat parkera längs bland annat Humblegata­n och andra sidan av Landsvägen. Trafiken ökar nu med de som kör runt och letar plats, enligt honom.

– Logiken finns inte där. Att boende ska kunna parkera nära sina hem kanske blir löst i Lilla Alby, men det flyttar problemet. Varför tar man inte hänsyn till hur staden ser ut?

Jonas Burvall är inte ensam om att ha synpunkter. När järnvägen grävs ned befaras området dessutom bli än mer avgränsat.

– Nu är det irriterand­e, men det går, säger Jonas Burvall.

Syftet med förändring­en är att se till att p-platserna främst används av de som bor där. Den nya indelninge­n har gett positiv effekt, en- ligt kommunen, bland annat i Lilla Alby.

– Där har man ju ett stort tryck på parkerings­ytorna. Vi kan se i dag, även om det är lite tidigt att dra slutsatser, att det har blivit fler luckor än vi är vana vid, säger Ann-Marie Lönnqvist, tillförord­nad trafikchef.

Men från Signalfabr­iken har boende hört av sig med synpunkter om att det inte fungerar, enligt henne.

– De bor lite på fel sida om järnvägen och får ta en längre lov för att hitta plats, säger hon.

Kan ni göra något för att underlätta för dem?

– Inte nu i det snabba perspektiv­et. Nu måste vi utvärdera, sedan får vi se om man får göra justeringa­r. Nu ser vi de positiva delarna,

”Varför tar man inte hänsyn till hur staden ser ut?”

även om det naturligtv­is är tråkigt för de boende.

Hur det blir under tiden nedgrävnin­gen av järnvägen pågår är oklart.

– Det måste vi se effekterna av när det börjar, vi kanske får ha tillfällig­a lösningar med andra uppställni­ngsytor. Det kommer på- verka hela trafiken i Sundbyberg, säger Ann-Marie Lönnqvist.

 ??  ?? FLYTTAT. Kommunen ser förbättrin­gar i fråga om lediga parkerings­platser här i Lilla Alby. Jonas Burvall tycker att problemet istället har flyttats till Signalfabr­iken.
FLYTTAT. Kommunen ser förbättrin­gar i fråga om lediga parkerings­platser här i Lilla Alby. Jonas Burvall tycker att problemet istället har flyttats till Signalfabr­iken.
 ??  ?? AVGRÄNSAT. Såhär nära hemmet har Jonas Burvall fått
AVGRÄNSAT. Såhär nära hemmet har Jonas Burvall fått
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ??
FOTO: ULRICA ANDERSSON
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? parkera förut. Han och andra vid Signalfabr­iken tycker att boendepark­eringens nya indelning har försämrat för dem.
FOTO: ULRICA ANDERSSON parkera förut. Han och andra vid Signalfabr­iken tycker att boendepark­eringens nya indelning har försämrat för dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden