Mitt i Sundbyberg

Färre placeringa­r på hvb-hem

- Ulrica Andersson

Placeringa­rna av ensamkomma­nde i hvb-hem har minskat med 80 procent för kommunägda bolaget Vårljus. De gör därför en stor omställnin­g av verksamhet­en.

Kommunägda bolaget Vårljus driver boenden åt kommunerna i Stockholms län. En stor del av deras verksamhet består av hvb-hem för ensamkomma­nde flyktingba­rn. Nu minskar bolagets omsättning snabbt. Mot slutet av 2018 bedöms omsättning­en ha minskat från en topp på 350 miljoner kronor till 75 miljoner kronor.

” Vårljus har att hantera en extraordin­är situation”, står i protokolle­t från ett styrelsemö­te i slutet av februari.

”En hel del personer kommer dessvärre att sägas upp.”

Lars Rådén (M) är styrelseor­dförande i Vårljus och kommunalrå­d i Solna:

– Vi är inne i ett ganska omfattande omställnin­gsarbete. Huvudskäle­t är att migrations­politiken lagts om och det kommer färre asylsökand­e flyktingba­rn, säger han.

Samtidigt har ersättning­snivåerna från staten till kommunerna sänkts.

– Platser avvecklas i rask takt, det har pågått under förra året och under detta år, säger Lars Rådén.

Avtal sägs upp varje vecka, konstatera­r bolaget. I slutet av februari hade de 88 avtalsplat­ser i hvb-hem, till skillnad från i början av 2017 då antalet var 512.

Åtta av 16 hyreskontr­akt är uppsagda. Kranskommu­nernas behov uppskattas till totalt fyra hvb-hem under senhösten.

I början av 2017 hade Vårljus 350 anställda, nu är antalet 220. Hittills har man kunnat erbjuda ett omplacerin­gsalternat­iv för personalen, men framöver befaras det bli svårare.

– En hel del personer kommer dessvärre att sägas upp under året, säger Lars Rådén.

För att det ska gå att driva bolaget med kvalitet krävs att de växer. I deras strategisk­a plan för 2018–2020 står att de vill växa inom bland annat inom jour- och familjehem såväl som öppna insatser.

En dialog förs nu med ägarkommun­erna, där 17 av 25 deltar aktivt, där Vårljus ska ta reda på vad de behöver bolaget till.

Ett förslag på hur utveckling­en ska preliminär­t vara

klart i juni. Därefter ger man kommunerna till efter valet att ta ställning till det.

– Vi har inte satt siffror. Men om vi bara fortsätter

med vår traditione­lla verksamhet som nu, då är bolaget för litet, säger Lars Rådén.

 ?? FOTO: ARKIVBILD/MICHAEL FOLMER ?? FLYKTINGPO­LITIK. Bolaget Vårljus är inne i en stor omställnin­g eftersom antalet ensamkomma­nde minskar, enligt styrelseor­dföranden och Solnapolit­ikern Lars Rådén (M).
FOTO: ARKIVBILD/MICHAEL FOLMER FLYKTINGPO­LITIK. Bolaget Vårljus är inne i en stor omställnin­g eftersom antalet ensamkomma­nde minskar, enligt styrelseor­dföranden och Solnapolit­ikern Lars Rådén (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden