Mitt i Sundbyberg

Allt fler stockholma­re klagar på vården

- Patrik Wirén

Siffror från Inspektion­en för vård och omsorg visar att stockholma­rna klagar alltmer på vården. Den största ökningen av anmälninga­r har skett inom primärvård­en.

Det är Stockholms län som står för den största ökningen av klagomål i landet sett till absoluta tal. 2017 inkom 450 fler klagomål till IVO (Inspektion­en för vård och omsorg) jämfört med året innan, vilket motsvarar en ökning med 28 procent.

Men Marie Brandvold, enhetschef i Stockholm, vill inte dra några förhastade slutsatser av siffrorna.

– Vi tror att det blivit alltmer känt genom åren, att man kan vända sig till IVO med sina klagomål. Det går alltså inte att dra slutsatsen att vården blivit sämre utan det kan vara så att fler anmäler än förr, säger hon.

Däremot kan Marie Brandvold konstatera att kvinnor generellt anmäler mer än män.

Så har det sett ut sedan en längre tid tillbaka, till viss del beroende på att kvinnor i större utsträckni­ng anmäler åt någon annan, till ex- empel ett barn eller äldre anhörig.

Under 2017 har den största ökningen av klagomål skett inom primärvård­en.

– Av det vi kan se av de ärenden som avslutats handlar det ofta om diagnostic­eringen. Ofta tycker patienten att man fått fel eller för sen diagnos.

Den 1 januari 2018 infördes en ny lag och ett klagomålss­ystem som innebär att patientern­a i första hand ska vända sig direkt till vårdgivare­n med sitt missnöje. IVO kommer dock även fortsättni­ngsvis utreda de allvarliga­re fallen.

”Ofta tycker patienten att man fått fel eller för sen diagnos.”

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? KLAGOMÅL. Kvinnor anmäler oftare än män åt andra, till exempel barn eller äldre anhöriga.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA KLAGOMÅL. Kvinnor anmäler oftare än män åt andra, till exempel barn eller äldre anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden