Mitt i Sundbyberg

Förbjuda mobiler i skolan eller inte?

Ursvikssko­lan har mobilförbu­d: Beslut bör tas näraverksa­mheten

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Mobilförbu­d har blivit en het politisk potatis inför valet. På Ursvikssko­lan har man haft mobilförbu­d sedan i höstas. Nu vill eleverna själva både ha och inte ha sina mobiler.

Mobilfria skolor blivit storpoliti­k då både S och L vill ha ett nationellt förbud. Ursvikssko­lan blev mobilfri i höstas och nu börjar en utvärderin­g bli klar. Den visar att eleverna saknar sina mobiler, men kan även se fördelar med att vara utan dem.

I höstas införde Ursvikssko­lan mobilförbu­d under skoltid. Vi i Sundbyberg träffade specialped­agogen Pernilla Widlund och läraren Caroline Emilsson-Forsén i slutet av november.

Förut har en elev som blivit klar med en uppgift kunnat ta fram mobilen under bänken, i stället för att säga till läraren. Mobbning och kränkninga­r har flyttat över till den digitala världen, berättade de.

På rasterna har barnen fått andra intressen och när de inte behöver vara tillgängli­ga jämt sjunker deras stressnivå­er.

– De får vila! Föräldrarn­a ringer dem och det plingar konstant på Snapchat annars, sa Pernilla Widlund då.

Mobilförbu­det infördes i samråd med elever och lärare. I slutet av terminen inledde skolan en utvärderin­g av det.

Har ni kvar mobilförbu­det?

– Vi har kvar det, eller ”den mobilfria skolan”, som vi väljer att kalla det. Vi håller på att slutföra utvärderin­garna, säger Pernilla Widlund.

Eleverna som svarat hittills uttrycker både att de saknar sina telefoner och att de vill kolla om de fått meddelande­n, samtidigt som de är glada över att inte behöva oroa sig för att bli fotografer­ade.

– Det är lite blandad kompott. De vill både ha mobilerna tillbaka och tycker att det är väldigt skönt att slip- pa stressen, säger Pernilla Widlund.

Att göra skolan mobilfri var inte i första hand en fråga om vad som händer på lektionern­a, enligt henne.

– Främst på rasterna blev de så låsta i och vid sina telefoner. Vi hade inga större svårighete­r under lektionsti­d, säger hon.

Skolan ska vara likvärdig och telefoner är dyra ”statusgrej­er”. Där kan skolan ta ett ansvar och tona ner jämförelse­hetsen.

– Ungar jämför hela tiden och kollar ”vad har du för telefon”, säger Pernilla Widlund.

Att ha en dialog med eleverna är viktigt; även om beslutet fattas av de vuxna så ska eleverna kunna förstå poängen med det.

Vilken nivå bör ett beslut om mobilförbu­d tas på?

– Svårt att svara på. Vi kan inte väja för de här frågorna, men jag tycker inte att det är på riksnivå man ska ta besluten utan att det ska ske i dialog med oss som befinner oss i verksamhet­en: elever, föräldrar och lärare.

”De vill både ha mobilerna tillbaka och tycker att det är väldigt skönt att slippa stressen.”

 ??  ?? LUGNARE. Specialped­agogen Ursvikssko­lan.
LUGNARE. Specialped­agogen Ursvikssko­lan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden