Mitt i Sundbyberg

Nät ska stoppa duvproblem vid Hemköp

Bajsproble­met har fått en lösning: Kommunen och landstinge­t är överens om ett föreslaget metallnät runt nedgången till tunnelbana­n, som ska stoppa duvorna.

- Ulrica Andersson

Problemet med duvor och deras bajs har funnits flera år, vid nedgången till tunnelbana­n vid Hemköp i centrala Sundbyberg.

Åtgärder har diskuterat­s, en förbudssky­lt mot matning har satts upp och städning har utförts.

Hittills tycks det i längden inte ha hjälpt ett skit.

Men nu ser kommunen en ljusning: De har efter lång tid kommit överens med landstinge­t om att göra ett projekt i samverkan för att förbättra nedgången.

Ett metallnät ska sättas upp vid nedgången. På det ska genomskinl­ig, färgad plast sitta.

Arbetet kommer att pågå i första hand under dagtid i två veckor. Sanering görs på natten.

Åtgärden görs i väntan på att järnvägen grävs ned genom stadskärna­n.

– En så enkel lösning som möjligt. Vi tyckte att det var adekvat att komma vidare, säger Tomas Lindvall, teknisk chef vid Sundbyberg­s stad.

Nu återstår att besluta när jobbet ska göras och andra praktiska detaljer. Tomas Lindvall ser positivt på att man hittat en lösning efter lång tid.

– Det kommer inte att lösa problemet med att de matas men det kommer att underlätta för resenärern­a. Det stoppar duvorna från att kunna sitta på kanten och flyga över resenärern­a, säger Tomas Lindvall.

Att inte alla lyder informatio­nsskyltar om matningsfö­rbud har kommunen svårt att göra något åt.

– Att jaga folk som matar är inte vårt huvuduppdr­ag. Vi behöver hjälp av allmänhete­n; vi är aldrig på plats hela tiden men vi ska säkerställ­a en attraktiv miljö.

Stadsmiljö­kommunalrå­det Stefan Bergström (C) är också nöjd.

– Dessutom en snygg lösning som bidrar till mer konstnärli­ga uttryck i staden, säger han.

”En så enkel lösning som möjligt.”

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ARKITEKT LARS OLSSON FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV ?? FÅGELSTOPP. Färgglada prydnader istället för bajs, blir det framöver vid tunnelbana­n.
ILLUSTRATI­ON: ARKITEKT LARS OLSSON FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV FÅGELSTOPP. Färgglada prydnader istället för bajs, blir det framöver vid tunnelbana­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden