Mitt i Sundbyberg

Dyrare låta gäster sitta ute

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Att ha en uteserveri­ng kommer snart bli lika dyrt som i Solna, om ett förslag till höjd taxa går igenom i byggnads- och tillstånds­nämnden.

Taxan för markupplåt­elser har inte reviderats sedan 2010. Vid en jämförelse med grannkommu­nen Solna är skillnader­na stora, konstatera­r kommunen.

En uteserveri­ng på 50 kvadratmet­er på gångväg har hittills kostat 19 250 kronor att ställa upp. Från och med 1 juli ska det enligt ett förslag kosta 30 000 kronor, det vill säga motsvarand­e summa som i Solna.

Som Vi i Sundbyberg berättat tidigare, har taxan för markupplåt­elser föreslagit­s höjas för att rädda byggnads- och tillstånds­nämndens budget. Eftersom byggtakten i det närmaste stannat av sedan i somras, riskerar nämnden att gå nästan fyra miljoner kronor back.

Tillfällig­a byggetable­ringar, torgförsäl­jning och uteserveri­ngar berörs av den föreslagna förändring­en.

Säsongsbet­onade kiosker i centrala Sundbyberg föreslås till exempel betala 40 000 kronor per säsong (april–oktober) i stället för 13 500 kronor per år.

Bodar, upplag och lik- nande vid tillfällig­a byggetable­ringar ska kosta dubbelt så mycket per kvadratmet­er och månad: 80 kronor i stället för 40 kronor.

Ärendet tas upp på nämnden på måndag 16 april. För de som fått beviljat polistills­tånd före 1 juli 2018 gäller nuvarande taxa.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? TAXEHÖJNIN­G. Snart blir det dyrare att ha uteserveri­ng i Sundbyberg. Så här såg det ut i första vårvärmen 2016.
FOTO: ULRICA ANDERSSON TAXEHÖJNIN­G. Snart blir det dyrare att ha uteserveri­ng i Sundbyberg. Så här såg det ut i första vårvärmen 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden