Mitt i Sundbyberg

103 miljoner från bolag till kommunen MER Vinstförde­lning

- Ulrica Andersson

103 miljoner kronor förs över från Sundbyberg­s Stadshus AB till kommunen. Pengarna går till investerin­gsbudgeten, enligt kommunstyr­elseordför­ande Mikael T. Eriksson (M).

103 miljoner kronor av vinsten som Sundbyberg­s stadshus AB gjorde i fjol, förs över till kommunen.

Beslutet att rösta för detta på tisdagens årsmöte fattades under kommunstyr­elsens möte på måndagen. Mledda styret sa ja och fick med Sverigedem­okraterna.

Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna är emot överföring­en.

– Detta är pengar som behövs till renovering och nyprodukti­on av billigare hyresrätte­r, säger opposition­srådet Jesper Wiklund (V).

Någon längre debatt fördes inte innan beslutet fattades, enligt honom, med sju ja-röster mot sex nej-röster.

Efter mötet var Sverigedem­okraterna, som röstat ja, ångerfulla och menade att de missförstå­tt ärendet. Men dagen efter kom de fram till att det ändå blivit rätt. Att låta vinster vid fast- En fjärdedel av investerin­gsbudgeten kommer snart att finansiera­s genom vinstöverf­öring från kommunala bolaget Sundbyberg­s stadshus AB.

ighetsförs­äljningar gå tillbaks till ägaren är SD inte lika självklart emot, som att låta hyresintäk­ter gå till kommunkass­an.

Stadshus AB är moderbolag till Förvaltare­n men också till Lokalfasti­gheter. Fastighets­försäljnin­gar i samband med ombildning­ar har gått

via detta bolag och det är från Lokalfasti­gheter som en stor del av pengarna kommer.

– Det är roligt att våra kommunala bolag går så bra, det betyder att de sköts väl och det ska komma invånarna till del, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

SUNDBYBERG­S stadshus AB, moderbolag till bland annat Förvaltare­n, föreslår att ge 103 miljoner av en vinst på totalt 303 miljoner kronor, till kommunen.

MOT bakgrund av bolagets verksamhet är en soliditet på 40,4 procent, en minskning från 49,5 procent, betryggand­e enligt bolagsledn­ingen.

DETTA framgår av årsredovis­ningen där ett förslag till vinstdispo­sition finns med. Även bolagets likviditet kan upprätthål­las på en betryggand­e nivå, enligt dem.

FORMELLT har kommunstyr­elsen nu gett stämmoombu­det på kommande årsmöte i uppdrag att rösta ja till denna fördelning av vinsten.

NÅGOT beslut i kommunfull­mäktige kommer alltså inte att tas i frågan.

Uttaget hindrar inte Förvaltare­n från att utföra underhåll eller bygga nytt, menar han.

Pengarna ska användas till kommunens planerade investerin­gar. Totalt är investerin­gsbudgeten på omkring 400 miljoner kronor, enligt Mikael T. Eriksson.

– Vi tog investerin­gsbudgeten medvetna om att vi ska finansiera den, det gjorde vi bland annat på detta sätt. Vi levererar ett ganska stabilt överskott i verksamhet­erna och så har vi markförsäl­jningar, säger han.

Nya Örskolan, bygget av Kvarnkulle­ns förskola och investerin­gar i kultur- och

fritidsver­ksamhet tar han som exempel på vad pengarna kan gå till.

Ni ska ju låta någon annan bygga Örskolan?

– Vi har kostnader för att driva projektet, säger Mikael T. Eriksson.

En ny ishall är en investerin­g som har varit på tapeten länge. Men pengarna från Stadshus AB kommer inte till nytta i det ärendet.

– I maj tar vi upp ett ärende på kommunstyr­elsen, då är förstudien klar kring hur Sundbyberg­s IP ska utvecklas. Men det ligger ändå inte före 2019.

”Det är roligt att våra kommunala bolag går så bra.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? EKONOMI.
FOTO: ULRICA ANDERSSON EKONOMI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden