Mitt i Sundbyberg

Testa feng shui i praktiken

- Björn Holmberg

Naturmater­ial och fräscha växter är utmärkande för feng shui. Feng shui bygger i stor utsträckni­ng på läran om de fem elementen och tankar om livsenergi. nat att det absolut inte får bli för stökigt. Varken i hallen, i köket eller i vardagsrum­met.

Inte heller ska man spara på sådant som gamla kläder eller tråkiga räkningar. För att inte nämna halvdöda blommor. En synd om man vill leva efter de rätta principern­a.

Enligt feng shui ska vi dessutom följa vår inre kompass och inreda personligt. Våra hem ska symboliser­a vilka vi är eller vilka vi vill vara.

När vi sitter ner ska vi (som i exemplet med soffan) undvika att sitta med ryggen mot en dörr eller ett fönster, det gör oss energimäss­igt försvagade.

Ren luft är en annan parameter. Det måste ständigt vädras, ut med det gamla och in med det nya. Ett hem ska kännas ljust och luftigt.

Möbler vi införskaff­ar ska ha rundade former och inga vassa kanter. Vi ska undvika större speglar i sovrummet. Speglar på fel ställe kan sluka all vår kraft eller göra att vi sover sämre.

I köket får vi ta ner den gamla köksklocka­n eftersom den symboliser­ar stress och när man ska äta vill man ha lugn och ro.

Kort sagt är det viktigaste, enligt feng shui-metoden, att energin kan flöda fritt och inte hindras i sin sammanbind­ande verkan.

Feng shui talar vid sidan om de fem elementen även om yin och yang. Motpoler som ska samspela med varandra.

Ljust kompletter­ar mörkt till exempel. Manligt balanseras av kvinnligt och starkt av svagt. Rent praktiskt kan det betyda att olika material och objekt känns igen på sina olika kvaliteter och lättare kan sättas ihop harmoniskt.

Naturmater­ial som exempelvis trä, bambu, keramik, sten, linne och ull är exempel på sådana material. Färg och form kan också vara yin och yang.

Mycket talar för att vi omedvetet inreder det svenska hemmet enligt feng shui.

Den urgamla filosofin passar väl ihop med vår tids blick på såväl hållbarhet som ekologiska produkter.

Inte minst har många företag lärt sig att det finns kommersiel­la fördelar med att använda konceptet feng shui i sin marknadsfö­ring.

Feng shui fascinerar och kommer nog fortsätta att ha betydelse för var det känns bäst att ställa soffan.

 ??  ?? RUNDADE FORMER.
RUNDADE FORMER.
 ?? FOTO: BJÖRN HOLMBERG ??
FOTO: BJÖRN HOLMBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden