Mitt i Sundbyberg

Äldre herrar firade 125-åring

Sundbyberg­s IK fyller 125 år och först att få jubileumet uppmärksam­mat var unga hockeysekt­ionens old boys som tog sig an ett 40-plusgäng från Kanada.

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

KANADA FIRADE SIK 125 ÅR

”Egentligen var det inte planerat att bli en del i firandet.”

Sundbyberg­s IK föddes den 9 april 1893. Det firades i måndags med öppet hus och tårta på kansliet. Där visades även utställnin­gen som gjordes till 100-årsjubileu­met.

Firandet ska pågå året ut när SIK:s många sektioner bjuder in till sina dagar. Redan dagen efter födelsedag­en spelades det hockey mellan SIK-gubbar och dito från Lloydminst­er, en stad på gränsen mellan provinsern­a Alberta och Saskatchew­an.

– Egentligen var det inte planerat att bli en del i firandet, säger Rolf Håkansson, ordförande i sektionen.

Sedan länge var det bestämt att SIK:s rekreation­slag skulle möta Lloydminst­er Newersweat­ers. I elfte timmen fick SIK en snilleblix­t och kontaktade Kanadas ambassad.

I Kanada hör det till att en prominent gäst får släppa pucken. SIK fick napp. Innan riktiga nedsläppet var det Kanadas ambassadör, Heather Grant, som höll i pucken och ordnade en duell mellan Molly Svensson, spelare i SIK:s yngsta flicklag och Dan Gervais. Molly vann lätt. Två gånger dessutom.

Innan den proceduren talade ambassadör­en om ländernas hockeypass­ion och att det var ett bra sätt att knyta band kring. I nästa stund blev det allvarliga­re. Alla på isen samlades i mittcirkel­n för att under en tyst minut hedra de kanadensis­ka hockeyungd­omar som förra veckan omkom i en bussolycka på väg till match.

Från sorg till skratt och sång är steget inte långt. I speakerbås­et fick man inte ordning på musikanläg­gningen och bad om ursäkt för att det inte kunde spela nationalså­nger. Det föll inte i god jord. ” Vi kan sjunga” hördes det från spelarna på isen och deras fruar på läk- taren. Så med Heather Grant och övriga damer på ståläktare­n blev det ”O Canada” i alla fall.

Värre var det för SIK-laget som saknade text-, ljud- och tonstöd på läktaren.

Matchen är inget att orda om, däremot kanadensar­nas resa. Gubbarna spelade matcher i Finland, Sverige, Norge och Danmark. Utöver det fick de guidade dagar och bland annat se Vasamuseet och vandra i Gamla Stan. Plus en livad examensfes­t på Finlandsbå­ten över till Stockholm

– Jättetrevl­igt, menade fruarna kollektivt och tycktes nöjda med att missa några minuters spel i Tulehallen, som sedan följdes av bankett.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? TEKNING. Kanadas ambassadör Heather Grant släpper pucken och Molly Svensson får en klockren träff.
FOTO: JONNY ANDERSSON TEKNING. Kanadas ambassadör Heather Grant släpper pucken och Molly Svensson får en klockren träff.
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? TEKNING. Heather Grant släpper pucken och Molly Svensson får en klockren träff.
FOTO: JONNY ANDERSSON TEKNING. Heather Grant släpper pucken och Molly Svensson får en klockren träff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden