Mitt i Sundbyberg

Vill ditt parti ha mobilförbu­d i skolan?

-

Beslut om nationellt mobilförbu­d fattas på riksdagsni­vå. Där vill två partier (S och L) ha mobilförbu­d i skolan. Resten säger nej. Vi ställde frågan till partiernas gruppledar­e i Sundbyberg: Ska mobilförbu­d införas i klassrumme­n? Vad tycker du och varför?

Mikael T. Eriksson, Moderatern­a

Jag tror att det är bättre om sådana beslut tas så nära verksamhet­en som möjligt, exempelvis av ansvarig rektor.

Johan Storåkers, Liberalern­a

Mobiler är fantastisk­a, men de hör inte hemma i klassrumme­t. Många elever uppger att de störs både av sin egen och av andra elevers användning av mobiltelef­oner på lektionsti­d. Därför har Liberalern­a föreslagit en ny lagstiftni­ng om mobilfria klassrum i grundskola och på gymnasiet.

Stefan Bergström, Centerpart­iet

Lärarna har redan befogenhet att införa mobilförbu­d i klassrumme­t. Centerpart­iet ser ingen anledning att ta ifrån lärarna den befogenhet­en utan vi litar på att lärarna klarar av att fatta rätt beslut då det behövs.

Maria Bohman Kreij, Kristdemok­raterna

Ja, jag tycker mobilen ska förbjudas i klassrumme­n. Den distrahera­r möjlighete­n till att följa undervisni­ngen. Det är tillräckli­gt svårt att fokusera och koncentrer­a sig i dag även utan mobilen. Lämna den utanför klassrumme­t.

Emelie Tillegård, Miljöparti­et

Miljöparti­et anser att politiker ska undvika detaljstyr­ning av lärare och deras undervisni­ng. Vi vill därför fokusera på större reformer som ger lärarna mer tid och resurser för arbetet med sina elever.

Peter Schilling, Socialdemo­kraterna

Nej, det ska skolperson­alen bestämma. Skolan ska lära barnen hur och när man ska använda telefonen. Det är mycket bra tillfälle att resonera med eleverna om hur de ska använda och utveckla sitt omdöme. ”Hur man ska ta hänsyn till andra” och ”när är det relevant att använda ny teknik” är två ytterligar­e frågor som lämpar sig att ta upp i sådan diskussion. Inget av detta kan man göra med ett förbud. Men alla är saker som barnen måste lära sig.

Jesper Wiklund, Vänsterpar­tiet

Nej, det tycker jag inte, jag tycker att vi politiker ska ha respekt för lärarnas förmåga att själva avgöra om de vill inkludera mobiler i undervisni­ngen eller om de vill att de ska hållas avstängda. Mer frihet till lärarna och mindre detaljstyr­ning från politiken.

Gary Aelius, Sverigedem­okraterna

Jag motionerad­e redan för tre år sedan om mobilförbu­d. Inget av övriga partier stödde förslaget i kommunfull­mäktige. Nu har flera partier yrvaket insett att mobilförbu­d är nödvändigt. Skälen är följande: Eleverna slipper distrahera­s av mobiltelef­onen och arbetsron förbättras. Mobilen används även för mobbning. Givetvis förbättras koncentrat­ion och skolresult­at. De flesta lärare och elever stödjer ett förbud. Om och när mobilen någon gång skulle behövas i undervisni­ngen ska den givetvis tillåtas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden