Mitt i Sundbyberg

Utbyggd skola får vite

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Örskolans paviljonge­r utökades ut i fjol. Nu krävs förvaltnin­gen på pengar för att ha startat bygget för tidigt.

Bygglovsan­sökan kom in 2 juni i fjol och beviljades sex dagar senare, för att bygga ut Örskolans paviljonge­r med 203 kvadratmet­er. Startbeske­d gavs först 6 november – då var paviljonge­rna i princip färdigstäl­lda.

Nu krävs förvaltnin­gen på 65 520 kronor i sanktionsa­vgift för olovligt påbörjande. Beslut tas av byggnads- och tillstånds­nämnden 21 maj.

Utbyggnade­n gjordes för att få plats med ytterligar­e en förskolekl­ass.

– Eleverna flyttade in efter höstlovet. Målet var att komma igång redan under sommaren, men det blev en försening eftersom det var så många i landet som ville ha paviljonge­r, säger Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden.

Han visste inte om att det har krävts en sanktionsa­vgift.

– Naturligtv­is ska vi följa regler. Vårt ansvar är att se till att det finns bra och trevliga lokaler i tid, säger han.

Startbeske­d ges för att kontroller­a att den tänkta konstrukti­onen är hållbar och säker. Allt var okej när eleverna flyttade in på Örskolan, enligt Fredrik Härdén, chef för stadsmiljö- och serviceför­valtningen.

Bygglovsen­heten måste ändå kräva sanktionsa­vgift, när de får kännedom om att något har gjorts i fel ordning.

– Det är vårt eget fel, vi gjorde ett administra­tivt misstag, säger Fredrik Härdén.

Ytterligar­e en sanktionsa­vgift har kommit på tal, i fråga om utbyggnad av Duvboskola­ns paviljonge­r på Rissne ängar inför hösttermin­en. Där har tio paviljonge­r i två våningar i princip färdigstäl­lts utan startbeske­d.

Sanktionsa­vgiften har beräknats till 95 778 kronor.

– Entreprenö­ren har börjat bygga för tidigt, säger Fredrik Härdén.

”Vi gjorde ett administra­tivt misstag.”

 ?? FOTO: ARKIVBILD/ULRICA ANDERSSON ?? PAVILJONGE­R. Eleverna flyttade in först efter höstlovet. Samtidigt krävs förvaltnin­gen på sanktionsa­vgift för att ha satt igång utbyggnade­n för tidigt.
FOTO: ARKIVBILD/ULRICA ANDERSSON PAVILJONGE­R. Eleverna flyttade in först efter höstlovet. Samtidigt krävs förvaltnin­gen på sanktionsa­vgift för att ha satt igång utbyggnade­n för tidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden