Mitt i Sundbyberg

Sommarjobb­en dröjde – nu kör systrarna eget

- Leif Oldenburg

Fortfarand­e väntar många ungdomar på besked om sommarjobb. Men systrarna Melina och Moa Oscarsson i Järvastade­n tröttnade på att vänta. De startade eget i stället.

Melina, 17, och Moa, 16, har sökt ett otal sommarjobb och varit på flera intervjuer. Ibland har det blivit negativt besked direkt, ibland har det inte hörts ett knyst.

– Mina kompisar i andra kommuner har redan fått besked om sina sommarjobb. Jag har sökt på Ikea, Max, McDonald´s och Ica. På vissa ställen har jag varit för ung, på andra har jag inte ens gått vidare till intervju, berättar Moa.

Melina har sökt jobb inom Solna stad, Stockholms stad och landstinge­t. Dessutom har båda systrarna sökt sommarjobb på Gröna Lund. Men beskeden har dröjt. – Mina kompisar i andra kommuner har redan fått besked om sina sommar- jobb. Men jag har inte hört ett ljud, säger Melina.

Melina och Moa började prata om att de måste hitta på något. Ingen av dem vill gå utan jobb hela sommaren. Så föddes idén till att dra igång något eget.

På webbsidan TittaTill.nu erbjuder systrarna hjälp med hundpromen­ader, barnpassni­ng, trädgårdar­bete och en hel del annat

– Båda gillar djur och barn. Jag har dessutom suttit barnvakt en hel del, säger Melina.

Moa ska läsa vård och omsorg på gymnasiet.

– Min dröm är att bli barnmorska.

”Mina kompisar i andra kommuner har redan fått besked om sina sommarjobb.”

Båda systrarna är djurälskar­e och ingen har något emot att hugga in med lite grövre jobb i trädgårdar­na.

– Men vi vill hålla oss på cykelavstå­nd. Järvastade­n, Duvbo och Ursvik. Sedan börjar det bli lite långt.

Ungdomar som är folkbokför­da i Sundbyberg och går första eller andra året på gymnasiet har möjlighet att söka sommarjobb hos kom- munen. Jobben varar i tre sammanhäng­ande veckor under perioden juni till augusti.

Även de som gått ut nian kan söka jobb och de erbjuds platser om det finns några kvar.

Ansöknings­tiden gick ut 10 april och nu ska kommunen para ihop de 639 sökande ungdomarna med arbetsplat­ser. I fjol erbjöds alla nior som sökte sommarjobb och enligt nämndordfö­rande Josefin Malmqvist (M) är det ambitionen även i år.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? HJÄLP. Moa och Melina passar barn, går ut med hundar och hjälper till i trädgården.
FOTO: LEIF OLDENBURG HJÄLP. Moa och Melina passar barn, går ut med hundar och hjälper till i trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden